Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  02.04.2020   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Katupöly kiusaa ennätysaikaisin

Lumeton talvi ja aurinkoiset kevätpäivät ovat saaneet kadut pöllyämään Etelä-Suomessa tavallista aikaisemmin. Hengitysliitto varoittaa katupölyn terveyshaitoista ja antaa vinkkejä siltä suojautumiseen.

Hengityssairauksista kärsivillä on nyt kovat ajat. Kausiflunssan, koronaviruksen, allergiakauden lisäksi nyt myös katupölykausi on alkanut.

Katupöly koostuu suurimmaksi osaksi jauhautuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta. Nastarenkaiden käyttö kuivalla kelillä pahentaa tilannetta. Katupöly on sitä vaarallisempaa, mitä hienojakoisempaa se on. Hiukkaset, joiden läpimitta on alle 10 μm tunkeuvat aina alempiin hengitysteihin saakka.

Astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavien kannattaa tehostaa lääkitystä niin katupöly- kuin allergiakautena. Kutisevia limakalvoja voi hoitaa myös kostuttavilla nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Hengitystiesairaiden ohella katupölyn riskiryhmään kuuluvat sydän- ja verisuonisairauksista kärsivät.

Mahdollisuuksien mukaan pölyltä voi suojautua hengityssuojilla. Koronaviruksen takia suojista on juuri nyt pulaa koko maassa. Katupölyä vastaan toimii parhaiten hengityssuojain, jossa on P2-luokan suodatin. Kyseessä on eri suojaintyyppi kuin mitä terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät. Henkilöille, joiden yleiskunto on heikentynyt korkean iän tai vaikean kroonisen sairauden vuoksi ei suositella hengityssuojaimen käyttöä ollenkaan.

Ilmatieteenlaitoksen sivuilta voi kätevästi tarkistaa kotipaikan ilmanlaadun. Jos ilmanlaatuindeksi on huono tai erittäin huono, hengitystiesairauksista kärsivien kannattaa liikkua ulkona harkiten ja vältellä etenkin vilkasliikenteisiä katuja.

Hengitysliiton YouTube-kanavalta löytyy vinkkejä kuntoharjoitteluun kotona, kun ilmanlaatu on huono ja ulkoilu ei ole mahdollista.

Katupölyn kulkeutumista sisätiloihin voi estää vaihtamalla ilmanvaihdon suodattimet säännöllisesti ohjeiden mukaisesti, erityisesti ennen katupölykauden alkua. Ikkunatuuletusta kannattaa vähentää kotona pahimman pölykauden aikana. Tuuletusikkunoihin voi myös asentaa suodatinkankaat estämään pölyn siirtymistä sisäilmaan.

Lisätietoa aiheesta saat Hengitysliiton verkkosivuilta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU

Lue myös

Lataa lisää