Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  06.02.2023   |  VIRVE JÄRVINEN   |  ISTOCKPHOTO

Närästys kuriin

Närästys on viheliäinen, mutta useimmiten vaaraton vaiva. Oikein valittu lääke ja elintavat taltuttavat korventavan kivun.

Närästyksellä tarkoitetaan polttavaa tunnetta rintalastan takana. Se voi tuntua myös ylempänä ja säteillä kaulalle. Kipu saattaa muistuttaa sydänkohtausta enteilevää rintakipua ja pelästyttää pahanpäiväisesti. Toisin kuin sydänkipu, närästys tulee yleensä levossa ja pahenee etukumarassa asennossa.

Syy närästykseen on happaman mahalaukun sisällön kulkeutumisessa ruokatorveen, joskus nieluun ja jopa hengitysteihin saakka. Nieluun ja hengitysteihin kulkeutunut mahaneste voi aiheuttaa palan tunteen kurkussa, yskittää ja käheyttää äänen.

Mahalaukun sisältö pääsee kulkeutumaan väärään suuntaan silloin, kun ruokatorven alasulkija ei toimi kunnolla.

Itsehoitolääkkeiden käytöllä on raja

Satunnainen närästys liittyy yleensä liialliseen herkutteluun. Jos närästys vaivaa vähintään kahdesti viikossa, taustalla voi olla refluksitauti. Se on krooninen, pitkäaikaista hoitoa vaativa sairaus.

Ellei itsehoitolääke vie oireita parissa viikossa, oireet palaavat nopeasti tai ovat hyvin voimakkaita, pitää varata aika lääkäriin. Toistuva mahahaponnousu voi vaurioittaa ruokatorven limakalvoa, aiheuttaa haavaumia ja pahimmillaan ahtauttaa ruokatorven.

Lääkäriä tarvitaan aina, jos närästykseen liittyy nielemisvaikeuksia, oksentelua, laihtumista tai kuumetta. Jos närästys on yli 50-vuotiaalla uusi vaiva, sen syy pitää selvittää.

Kysy närästyksestä apteekista

Vaikka närästyslääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä, niiden käytöstä kannattaa keskustella aina farmaseutin kanssa. Osalla närästyslääkkeistä on yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, ja antasidit voivat haitata muiden lääkkeiden imeytymistä. Koska iäkkäillä on usein monta lääkettä, heillä närästystä hoidetaan useimmiten protonipumpun salpaajilla. Jos käyttää antasideja, niiden ja muiden lääkkeiden väliin tulee jättää kahden–neljän tunnin tauko.

Olemassa olevat sairaudet ja käyttäjän yleistila vaikuttavat närästyslääkkeen valintaan. Protonipumpun estäjät voivat pahentaa suurina annoksia osteoporoosia ja altistaa hengitystieinfektioille ja munuaisten toiminnan heikkenemiselle.

Raskausaikana närästää

Ylipaino ja raskausaikana kasvava kohtu lisäävät vatsaontelon painetta, ja paine löystyttää ruokatorven alasulkijaa. Närästys on raskausaikana yhtä tavallista kuin alkuraskauden pahoinvointi. Pahoinvointi helpottaa, mutta närästys usein pahenee raskauden loppua kohden.

Raskausajan närästystä voidaan hoitaa antasidilääkkeillä tai mahan limakalvoa suojaavilla sukralfaattivalmisteilla. Niitä ei saa käyttää kahta viikkoa pidempään ilman lääkärin ohjetta.

Nukkuminen vasemmalla kyljellä ja kohtuullinen liikunta voivat helpottaa oireita. Isokokoinen tyyny voi auttaa löytämään hyvältä tuntuvan nukkuma-asennon.

Ruokavalio voi ehkäistä närästystä

Osa ruoka-aineista korventaa rintalastan alla. Runsaasti rasvaa sisältävä ruoka löystyttää ruokatorven alasulkijaa, samoin alkoholi ja tupakka.

Ruoka-aineita ei kannata karsia kovalla kädellä, sillä ne vaikuttavat yksilöllisesti. Yksi saa oireita kahvista, hiilihapollisista juomista, suklaasta ja mausteista, toinen sitrushedelmistä ja kaaleista, mutta monesti vain, jos niitä syödään suurina annoksina.

Aterian ja nukkumaan menon väliin on hyvä jättää pari tuntia aikaa, ja suunnata aterian jälkeen sohvan sijaan iltakävelylle. Vaaka-asennossa mahahappo nousee ruokatorveen. Nukkumaan mennessä sängyn pääpuolta voi kohottaa patjan alle laitetuilla tyynyillä.

Valitse oikea närästyslääke

Närästystä hoidetaan pääasiassa mahahappoa neutraloivilla tai vähentävillä lääkkeillä, eli antasideilla tai protonipumpun estäjillä tai H2-reseptorin salpaajilla. Antasidit auttavat nopeasti, jo vartissa, mutta niiden teho ei riitä kovin pitkään. Protonipumpun estäjien ja H2-salpaajien vaikutusta joutuu odottamaan vähän pidempään, mutta ne myös vaikuttavat antasidejä pidempään. Protonipumpun estäjää voi käyttää ennakoivasti, vähintään puoli tuntia ennen syömistä. H2-salpaaja otetaan tunti ennen ruokailua.

Maitohappobakteerit eivät vastoin yleistä luuloa tehoa närästykseen. Niitä käytetään tasapainottamaan suoliston bakteerikantaa. Tulehduskipulääke ei ole närästyslääke. Se voi päinvastoin aiheuttaa närästystä.

Julkaistu Terveydeksi! 4/2022

Asiantuntijana farmaseutti Majd Al-Sagheer, Apteekki Primavera, Helsinki

Apteekki

APTEEKKIHAKU