Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  18.10.2020   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Osteoporoosin hoito oikealle polulle

Luustoliiton sivuilla avattu osteoporoosin hoitopolku kokoaa kaiken oleellisen tiedon sairaudesta ja sen hoidosta yhteen paikkaan.

Tänään alkavan Luustoviikon teemana on osteoporoosin ja sen riskitekijöiden tunnistaminen. Luustoliiton nettisivuilla avattu uusi osteoporoosin hoitopolku tarjoaa kattavan itseopiskelumateriaalin tautia sairastaville.

Hoitopolun keskeinen tavoite on parantaa luustoon ja osteoporoosiin liittyvän tiedon löydettävyyttä kokoamalla kaikki olennainen informaatio sairaudesta yhteen paikkaan.

Yhtenä Luustoliiton keskeisenä tavoitteena on varmistaa, että sairastuneet saavat ohjausta ja tukea kaikkialla Suomessa. Toistaiseksi osteoporoosia sairastavat ovat saaneet hyvin vaihtelevasti tukea omahoitoonsa.

- Terveydenhuollon ruuhkautuessa omahoidon ohjaus saattaa viivästyä diagnoosin saamisen jälkeen jopa useilla kuukausilla, kertoo Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm.

Luustoliiton tekemässä kyselyssä tautia sairastaville kävi ilmi, että vain 10 prosenttia sairastuneista ohjattiin heti diagnoosiin jälkeen kuntoutukseen. Valtaosa (78 %) ei saanut lainkaan ohjeistusta kaatumisten estoon ja lähes yhtä moni jäi ilman ravitsemus- ja liikuntaohjeita.

Suuri osa murtumista voitaisiin ehkäistä

Osteoporoosi on salakavala sairaus, heikentynyt luuntiheys ei itsessään aiheuta oireita. Yleensä tauti paljastuu vasta pienienergisen murtuman myötä. Ensimmäistä murtumaa seuraa yleensä uusi murtuma, joka on usein edellistä vakavampi.

Suuri osa murtumista olisi kuitenkin estettävissä.

- Löytämällä osteoporoosia sairastavat murtumapotilaat, tarjoamalle heille oikean hoito ja antamalla tietoa ja tukea itsehoitoon, voimme säästää yhteiskunnan varoja ja kohdentaa terveydenhuollon resursseja entistä paremmin, Holm toteaa.

Suomi ikääntyy eurooppalaisittain kovinta vauhtia. Osteoporoosia sairastaa jo arviolta 400 000 suomalaista. Kyseessä on vakava kansanterveydellinen ongelma: yhden lonkkamurtuman hoito maksaa yhteiskunnalle 30 000 euroa.

Laajamittainen, suuntamaton seulonta osteoporoosin kohdalla ei ole kustannustehokasta, mutta opastamalla suurentuneessa sairastumisriskissä olevat hakeutumaan luuntiheysmittaukseen, yhä useampi murtuma voitaisiin ehkäistä.

Osteoporoosin hoitopolulta löytyy Luustotesti, jonka avulla voi itse arvioida omaa murtuma- ja osteoporoosiriskiä.

Luustoviikkoa vietetään 19.-25.10. Tiistaina 20.10. on Valkoisen paidan päivä eli Maailman osteoporoosipäivä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU