Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  22.09.2017

Taltuta syysflunssa

Tärkein konsti flunssan hoidossa on lepo, mutta myös itsehoitolääkkeet helpottavat oireita. Kysy rohkeasti apteekin ammattilaiselta, mikä valmiste sopii juuri sinulle.

Kurkku tuntuu karhealta, paikkoja särkee, nenääkin kutittaa… Voi ei, flunssa on taas tulossa!

Flunssan ensisijainen hoito on lepo, mutta oireisiin löytyy lievitystä myös apteekin itsehoitohyllystä. Sopivan valmisteen valinnassa kannattaa kysyä neuvoa apteekin ammattilaiselta.

– Vaikka tuntuisi, että osaanhan minä näitä lääkkeitä käyttää, apteekin neuvonnalle kannattaa antaa mahdollisuus. Esimerkiksi ikä, muut sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat oikean valmisteen valintaan, kuvailee proviisori Tiina Kuosa Elimäen apteekista.

Flunssavirukset ovat herkkiä tarttumaan, ja tautia onkin flunssakaudella vaikea estää. Käsien pesu mahdollisimman usein voi kuitenkin ehkäistä tartuntoja.

– Jos on itse flunssainen, kannattaa yskät ja aivastukset köhiä käsivarteen tai kainaloon, jottei tartuttaisi muita, Kuosa muistuttaa.

Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa

Jos flunssa kuitenkin iskee, reilu annos sinkkiä tai C-vitamiinia voi lyhentää taudin kestoa, kunhan niiden käyttö aloitetaan mahdollisimman pian ensimmäisten oireiden alkamisesta.

Sinkin on tutkimuksissa todettu lyhentävän flunssan kestoa jopa kolmanneksella.

– Tutkimuksissa on käytetty varsin isoja, noin 80 milligramman annoksia. Vaikka annokset ovat suositeltuja isompia, tilapäisessä käytössä niistä on tuskin haittaa, Kuosa pohtii.

Flunssan oireiden helpottaessa sinkki¬annosta pienennetään. Sopivan sinkkivalmisteen valinnasta kannattaa keskustella apteekissa. Tärkeintä on valita valmiste, joka vaikuttaa paikallisesti nielussa.

Moni vannoo C-vitamiinin nimeen, vaikka se on tutkimuksissa lyhentänyt flunssan kestoa vain vähän.

– C-vitamiinia voi toki käyttää, vaikka tutkimustieto sen hyödyistä ei olekaan kovin vankkaa. Järkevistä annoksista ei ole haittaakaan, Kuosa puntaroi.

Helpotusta kuumeeseen ja kipuun

Ibuprofeeni ja muut tulehduskipulääkkeet lievittävät tehokkaasti kuumetta ja flunssaan liittyvää kipua, mutta ne eivät sovi kaikille. Parasetamoli on turvallinen vaihtoehto esimerkiksi ikääntyneille, lapsille ja verenohennuslääkkeitä käyttäville.

– Jos kipu ei helpotu yhdellä valmisteella, parasetamolia ja tulehduskipulääkettä voi käyttää myös yhdessä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei saman ryhmän lääkkeitä tule käytettyä liikaa eri valmisteista, Kuosa toteaa.

Osa lämpimistä flunssajuomista sisältää tulehduskipulääkettä. Jos niitä käyttää yhdessä vastaavien kipulääkevalmisteiden kanssa, haittavaikutusten riski kasvaa.

Asetyylisalisyylihappoa eli aspiriinia ei suositella lapsille tai nuorille, koska se lisää harvinaisen mutta vakavan Reyen oireyhtymän riskiä. Tästä syystä kaikki flunssajuomatkaan eivät sovellu lapsille.

Pienille lapsille Kuosa suosittelee mieluummin nestemäisiä kipulääkkeitä kuin peräpuikkoja.

– Peräpuikko tulee helposti ulos ulosteen mukana, minkä jälkeen on vaikea arvioida, paljonko lääkettä on imeytynyt ja voiko lapselle antaa uutta lääkeannosta.

Lääkesumute avaa tukkoista nenää

Nenän tukkoisuutta voi lievittää tehokkaasti sumutteilla, jotka supistavat nenän limakalvon verisuonia. Valmisteet on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.

– Jos nenäsumutteita käyttää suositeltua pidempään, ne vaikuttavat päinvastoin kuin on tarkoitus: nenä meneekin tukkoon ja alkaa erittää enemmän limaa. Oikein pitkässä käytössä sumutteet voivat jopa vaurioittaa nenän limakalvoa, Kuosa varoittaa.

Myös höyryhengitys ja nenäkannun käyttö voivat helpottaa tukkoisuutta. Palovammavaaran vuoksi höyryn ei pidä olla kiehuvaa: jo lämmin suihku voi auttaa.

Yskänlääkkeitä ei suositella lapsille

Yskän hoitoon on tarjolla monia itsehoitovalmisteita. Niiden tehosta ei kuitenkaan ole kunnollista tutkimusnäyttöä.

– Terve aikuinen voi toki halutessaan käyttää yskänlääkkeitä, jos kokee niistä olevan apua. Lapsille niitä ei suositella, sillä mahdolliset haitat ylittävät mahdolliset hyödyt, Kuosa toteaa.

Ikääntyneille yskänlääkkeet aiheuttavat tavallista herkemmin haittoja.

Lisäksi niillä saattaa olla haitallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Yskän helpottamiseksi voi kokeilla myös kotikonsteja.

– Jos yskä häiritsee öisin, sängyn yläpäätyä voi kohottaa esimerkiksi ujuttamalla taitellun viltin petauspatjan alle. Yöpöydällä voi pitää vesilasia, josta voi ottaa hörpyn, kun yskittää, Kuosa vinkkaa.

Kurkkukipua voi yrittää lievittää imeskeltävillä lääkevalmisteilla, jotka sisältävät esimerkiksi kipua lievittäviä ja puuduttavia aineita. Niiden tehosta ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä, mutta moni kokee niiden helpottavan oloa.

– Ei pidä unohtaa myöskään mummun mustaherukkamehua. Lämmin juoma helpottaa oloa, ja luonnon C-vitamiinit saa kaupan päälle, Kuosa hymyilee.

Antibiootti ei auta virusflunssaan

Flunssan potemisessa tarvitaan usein malttia. Oireet voivat jatkua parikin viikkoa, vaikka kyse ei olisi lääkärin hoitoa vaativasta bakteeritulehduksesta.

Yleensä flunssaoireet johtuvat viruksista, joihin antibiootit eivät tepsi.

– Kotoa mahdollisesti löytyviä antibiootteja ei tule missään tilanteessa lähteä syömään omin päin, Kuosa painottaa.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos vointi yhtäkkiä huononee, flunssa pitkittyy tai jo kertaalleen parantuneet oireet alkavat uudelleen. Myös veriset yskökset ja hengenahdistus edellyttävät lääkärin tutkimuksia ja hoitoa. Pienten vauvojen kanssa lääkäriin tulee aina lähteä normaalia herkemmin.

Lisää tietoa

Saako influenssa-rokotteesta flunssan?

Pian on aika päättää, ottaisiko tänä talvena influenssarokotteen. Kahvipöytien keskusteluissa elää sitkeästi käsitys, että rokote vain lisää sairastumista flunssaan.

– Influenssarokote sisältää viruksen osia, joiden kyky aiheuttaa tautia on tuhottu. Rokotteesta ei siis voi saada influenssaa tai flunssaa, proviisori Tiina Kuosa vakuuttaa.

Joillekin tulee rokotuksen jälkeen pientä lämmönnousua ja flunssamaisia oireita. Oireet ovat kuitenkin ohimeneviä.

Moni kyllä sairastuu flunssaankin rokotuksen jälkeen – mutta se on pelkkää sattumaa.

– Kun influenssarokote otetaan, flunssakausi on parhaimmillaan. On siis hyvin mahdollista, että flunssa iskee juuri rokotuksen jälkeen, Kuosa huomauttaa.

Influenssa on yleensä selvästi rankempi tauti kuin tavallinen flunssa. Tyypillisiä oireita ovat korkea kuume, voimakkaat säryt, huonovointisuus ja kova yskä. Vuodelepoa voidaan tarvita viikko tai jopa enemmän.

Pienille lapsille, ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille influenssa voi olla vakava, jopa hengenvaarallinen sairaus. Siksi he saavat rokotteen ilmaiseksi terveyskeskuksesta. Rokote on ilmainen myös riskiryhmien lähipiirille.

– Jos lähisukuusi on syntymässä vauva tai läheiselläsi on influenssalle altistava sairaus, kuten reuma tai astma, rokote kannattaa ehdottomasti ottaa. Siten suojaat paitsi itseäsi, myös muita, Kuosa korostaa.

teksti Virpi Ekholm kuvat iStockphoto
asiantuntijana proviisori Tiina Kuosa, Elimäen apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 3/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU

Lue myös

Lataa lisää