‹ Takaisin

Itsehoito  |  21.03.2022   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCKPHOTO

Tuntuuko kevät iholla?

Kutiseeko ihosi etenkin keväisin? Siitepölyallergian oireet tuntuvat yleensä etenkin silmissä ja hengitysteissä, joskus myös iholla.

Atooppinen iho herkkä oireille

Atooppinen iho reagoi herkästi lämpötilan ja kosteuden vaihteluihin. Se voi ärtyä myös siitepölyistä ja ilman epäpuhtauksista. Atooppista ihoa voi verrata kuvainnollisesti tiilimuuriin, josta puuttuu sieltä täältä tiiltä, minkä takia iho sekä kuivuu että ärtyy tavallista helpommin. Terve iho taas muistuttaa tiivistä tiilimuuria, joka suojaa ihoa paremmin.

Ihon kuivuus ja läpäiseväisyys ovat nuoren ja aikuisen atooppisen iho-oireilun merkittävin taustasyy, ei niinkään se, että siitepölyallergia olisi tavallista voimakkaampi.

Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii jossakin elämänsä vaiheesta atooppisesta ihottumasta, ja se on yksi tavallisimmista ihotaudeista.

Muista perusvoide päivittäin

Atooppisen ihon hyvä perushoito on tärkeää myös kesäisin, vaikka auringonvalon myötä ihottumat usein lievittyvät. Ihon liiallista kuivumista voi estää käyttämällä suihkussa vähärasvaista perusvoidetta suihkusaippuan tapaan ja levittämällä rasvaisempaa perusvoidetta heti suihkun jälkeen kostealle iholle. Tämä helpottaa usein myös siitepölyallergian iho-oireita.

On tärkeää, että löytää omalle iholle sopivan perusvoiteen, joka tuntuu miellyttävältä ja kosteuttaa riittävästi. Osassa perusvoiteita on myös kutinaa rauhoittavaa ksylitolia.

Jos iho ei rauhoitu kotikonstein, kannattaa hakeutua lääkärille. Lääkäri voi määrätä ihottuma-alueilla kuureittain esimerkiksi kortisoni- tai muuta lääkevoidetta.

Ristiallergiaoireet ovat usein lieviä

Etenkin koivun siitepölyallergiaan liittyy tavallisesti ristireagointia tiettyihin ruoka-aineisiin, joissa on rakenteeltaan samankaltainen proteiini kuin siitepölyssä. Tyypillisiä koivuallergikolle oireita aiheuttavia ruokia ovat esimerkiksi raaka omena, peruna ja porkkana. Ne voivat aiheuttaa lieviä oireita, kuten suun ja kielen kutinaa tai nokkosrokkoa, erityisesti siitepölyaikaan. Ehdottomaan ruoka-aineiden välttämiseen ei yleensä kuitenkaan ole aihetta.

Atooppista ihottumaa ruoka-aineiden ristiallergeenit eivät yleensä hankaloita, ja toisin kuin lapsilla, aikuisiällä ruoka-aineilla ei pääsääntöisesti ole vaikutusta atooppisen ihottuman lehahteluun ylipäätään, vaikka tätä usein epäillään.

Suihku ja puhdas sisäilma helpottavat oloa

Siitepölyallergia aiheuttaa harvoin pelkästään iho-oireita. Kaikkia oireita on kuitenkin tärkeä hoitaa, koska ne voivat hoitamattomina hankaloittaa esimerkiksi nukkumista sekä vaikuttaa vireyteen ja mielialaan.

Ensimmäisenä huomiota kannattaa kiinnittää kodin sisäilman puhtauteen. Koneellisen ilmanvaihdon tuloilman hiukkassuodatin on tehokas suoja, myös siitepölysuojaimista tuuletusikkunoissa ja -venttiileissä voi olla apua.

Pyykkejä ei kannata kuivata siitepölyaikaan ulkona ja sekä iho että hiukset on hyvä pestä ennen nukkumaanmenoa. Tupakointia kannattaa välttää. Se on erityisen haitallista allergisille, sillä tupakansavu heikentää limakalvoja ja niiden puolustuskykyä epäpuhtauksia vastaan.

Antihistamiini voi helpottaa ihon kutinaa

Antihistamiineja käytetään usein lääkkeenä siitepölyallergiaoireisiin, ja ne helpottavat yleensä sekä silmä- että nuhaoireita. Allergisiin silmäoireisiin on myös saatavilla allergiasilmätippoja. Miedompia tippoja saa apteekista ilman reseptiä, voimakkaampiin tarvitaan lääkärin määräämä resepti.

Antihistamiinilla voi olla ihon kutinaan helpottava vaikutus, mutta mikäli iholla on selkeitä ihottumia, kutinaa ja muita oireita, niitä lievittävät tehokkaimmin paikallisesti käytetyt lääke- ja perusvoiteet. Säännöllinen perusvoiteiden käyttäminen toimii myös ennaltaehkäisevästi: se hillitsee ihon kuivumista ja oireilua.

Nenä vuotaa, iho punoittaa

Kun leppä ja pähkinäpensas keväällä alkavat kukkia, ilmaantuvat myös ensimmäiset siitepölyallergian oireet. Silmät vetistävät, punoittavat ja kutisevat. Aivastuttaa. Nenä voi olla tukkoinen tai vuotaa ja silmäluomiin saattaa tulla turvotusta. Osaa siitepölyallergiasta kärsivistä väsyttää tavallista enemmän.

Etenkin atooppisesta ihottumasta kärsivillä siitepölyallergia voi oireilla myös iholla punoituksena ja kutinana. Osan iho saattaa lehahtaa nokkosrokolle. Näin voi käydä etenkin, jos siitepölyä pääsee runsaasti iholle esimerkiksi vaatteiden, vuodevaatteiden tai lemmikin turkin kautta.

Siitepölykausi kestää loppusyksyn pujon kukintaan, yleisimmin oireita aiheuttavat alku- ja keskikesän kukkijat heinä ja koivu.

Julkaistu Terveydeksi! 1/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU