Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Itsehoito  |  01.07.2020   |  JENNI JUNTUNEN   |  INGIMAGE

Vaivaako vaivasenluu?

Jopa joka kolmannelle kehittyy iän myötä jalkaterään vaivasenluu. Kivuliaan vaivan syy kannattaa selvittää ajoissa, jolloin varpaan virheasento on vielä korjattavissa.

Perinnöllinen harmi

» Vaivaisenluu on usein kivulias jalkaterän ongelma, jossa isovarvas kääntyy tyvinivelestä kohti muita varpaita. Vaivaisenluu vaivaa joka neljättä työikäistä ja jopa joka kolmatta yli 65-vuotiasta.

60–80 prosenttia vaivaisenluista johtuu periytyvistä tekijöistä, kuten jalkaterän tai alaraajan rakenteesta. Esimerkiksi lattajalkaisen paino asettuu kävellessä liikaa jalkaterän sisäosalle, jolloin isovarvas ei pääse toimimaan luontaisella tavalla. Tällöin isovarpaan tyvinivel kuormittuu voimakkaasti ja varvas alkaa kääntyä kohti jalkaterän muita varpaita. Isovarpaaseen niveltyvä jalkaterän luu puolestaan kääntyy päinvastaiseen suuntaan.

Myös tietyt sairaudet, kuten nivelreuma ja nivelten yliliikkuvuus voivat altistaa vaivaisenluulle.

Johtuuko vaiva kengistä?

» Liian ahtaat kengät voivat edistää vaivaisenluun kehittymistä. Jos kengän kärki on kovin kapea, varpaat eivät mahdu olemaan suorassa linjassa vaan kääntyvät toisiaan kohti. Samalla isovarpaan tyvinivelen rakenteet venyvät ja kenkä hankaa tyviniveleen.

Kapeakärkinen korkokenkä lienee huonoin mahdollinen kenkävalinta arkikäyttöön. Korkokengässä paino siirtyy varpaille, jolloin isovarpaan tyvinivelen kuormitus lisääntyy.

Vaivaisenluu on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä, mutta pelkästä korkokenkien käytöstä se ei johdu. Leveämmän lantion vuoksi naisen polvet kääntyvät herkemmin toisiaan vasten. Kun jalkojen linjaus ei ole suora, paino asettuu jalkaterän sisäosalle, mikä edistää vaivaisenluun kehittymistä.

Kapeakärkinen korkokenkä on huono valinta arkikengäksi.

Kipua, känsiä ja kyhmyjä

» Kun isovarvas alkaa linjautua väärään asentoon, varpaan tyvinivel usein kipeytyy. Ensioireita voivat olla säryn lisäksi pieni asentomuutos varpaassa ja kengän han­kauksen aiheuttama punoitus tyvinivelen kohdalla ihossa.

Myöhemmin tyvinivelen kohdalle voi kasvaa uudisluuta. Kyhmyn vuoksi kenkä hankaa yhä enemmän, jolloin vaivaisenluu saattaa kipeytyä ja alueelle voi ilmestyä känsiä tai hiertymiä. Silloin kävely vaikeutuu usein entisestään ja jalkaterän virheasento pahenee.
Kun isovarvas jäykistyy virheasentoon, kipu voi loppua. Hoitamattomana särytönkin vaivaisenluu voi kuitenkin pahentua ja aiheuttaa vääränlaisen askelluksen takia kipuja jalkaterässä ja ylempänä kehossa, esimerkiksi polvissa, lonkassa tai alaselässä.

Ehkäise ja hoida ajoissa

» Vaivaisenluun hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, jolloin virheasentoon voidaan vielä vaikuttaa. Jos suvussa on vaivaisenluuta, voi alaraajojensa toimintaa korjata jo ennaltaehkäisevästi jalkaterapeutin vastaanotolla.

Oikean kokoinen, riittävän leveäkärkinen, koroton kenkä ehkäisee vaivaisenluuta. Kesällä kengät kannattaa riisua: paljain jaloin kävely epätasaisella alustalla on erinomaista jumppaa jalkaterän lihaksille. Jalkaterien kuntoutukseen on kehitetty myös harjoitusohjelma, pienillä pehmeillä palloilla tehtävä Footbic.

Apteekissa myydään silikonisia varpaan oikaisijoita ja suojia, jotka estävät kengän hankausta. Vaivaisenluun itsehoitoon on myös muita apuvälineitä, kuten kuminauhoja, jotka venyttävät öisin varvasta suoraksi.

Syy selviää jalkaterapiassa

» Koska vaivaisenluu on aina seuraus jostakin rakenteellisesta ongelmasta, jalkaterän virheasennosta tai alaraajan toimintahäiriöstä, syy kannattaa selvittää ja korjata. Jalkaterapeutti tai alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti antaa yksilölliset harjoitteet, joilla vaikutetaan ongelman juurisyyhyn.

Jalkaterapeutti neuvoo oikeanlaisen kengän valinnassa ja valmistaa tarvittaessa yksilölliset pohjalliset, joilla saadaan vähennettyä painetta jalan sisäsyrjältä. Jalkaterapeutti tekee myös yksilöllisesti muotoiltuja silikonisia varvasortooseja. Jos varvas liikkuu vielä normaalisti, tehdään oikaiseva ortoosi. Jos varvas on jäykistynyt, ortoosilla suojataan jalkaterää hankaukselta.

Kipua ja liikerajoituksia hoidetaan myös liikuttelemalla niveliä passiivisesti.

Milloin leikkaukseen?

» Joskus vaivaisenluu on päässyt niin pahaksi, että leikkaushoito on ainoa vaihtoehto. Siihen voidaan turvautua esimerkiksi, jos varpaat menevät toistensa päälle siten, ettei kenkien käyttö ole mahdollista. Leik­kaus voi tulla kyseeseen myös, jos kipu haittaa päivittäistä elämää tai vaikeuttaa liikkumista eikä jalkaterapiasta ole apua.

Leikkauksessa voidaan esimerkiksi poistaa tai lyhentää luuta tai suoristaa varvasta raudoilla. Leikkauksen jälkeen jalkaterän etuosalle ei saa varata painoa yleensä kuuteen viikkoon.

Leikkaus ei poista jalkaterän tai alaraajan virheellisiä toimintamalleja, jotka aiheuttivat vaivaisenluun. Siksi leikkauksen jälkeen tulisikin hakeutua kuntoutukseen, jossa jalkaterän ja alaraajojen käyttö opetellaan uudelleen. Muuten vaivaisenluu voi uusia.

Asiantuntijana jalkaterapian lehtori, jalkaterapeutti (YAMK) Mona Liljegren, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Julkaistu Terveydeksi! 2/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU

Lue myös

Lataa lisää