Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Ihonhoito  |  24.05.2021   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Voidetta pintaan

Tietoisuus auringon UV-säteilyn haitoista kasvaa vuosi vuodelta. Ilahduttavaa on, että aurinkovoiteita muistetaan käyttää entistä enemmän. Silti niiden käyttöön liittyy edelleen piintyneitä harhaluuloja. Tässä muutama urbaani legenda, joihin törmää apteekin aurinkovoidehyllyn ääressä.

1. ”En pala, en tarvitse aurinkovoidetta”

Jos et tunnista itseäsi tästä väittämästä, tunnet varmasti jonkun joka uskoo näin.

Tämän tyyppiset ihmiset ruskettuvat usein kuin vahingoissa kevään ensisäteistä. Lomakauden alkaessa he näyttävät jo päivettyneemmältä kuin useimmat kesän lopussa.

Rusketus on ihon oma keino, tai paremminkin yritys, suojautua UV-säteiltä. Helposti ruskettuvien iho tuottaa tehokkaammin ihon väriainetta, melaniinia. Se suojaa kyllä ihoa UV-säteiden polttavalta vaikutukselta, mutta ei estä UV-säteiden vaurioita syvemmällä ihossa. Solutason muutokset altistavat ihosyövälle vaikka et palaisikaan helposti.

Aurinkosuoja on siis tarpeellinen kaikille etenkin oleiltaessa pitkiä aikoja auringossa.

2. ”Aurinkovoide estää rusketusta”

Ei estä, mutta hidastaa kylläkin. Tämä lienee yksi yleisimmistä syistä jättää iho rasvaamatta; kaunis päivetys on saatava mahdollisimman pian heti kesän alussa.

Hitaammin, ilman palamista aikaansaatu rusketus on kuitenkin turvallisempi ja pidempään kestävä vaihtoehto.

3. ”Aurinkovoide on sitä paksumpaa mitä korkeampi suojakerroin siinä on”

Tämän uskomuksen juuret lienevät monella lapsuudessa. Mieleen on painunut muistikuva tönköstä, tahnamaisesta aurinkovoiteesta, jonka levittäminen iholle oli epämiellyttävää ja hankalaa.

Nykypäivän aurinkovoiteet ovat onneksi kosmeettisesti huomattavasti miellyttävämpiä, edes 50-suojakertoiminen voide ei välttämättä tunnu iholla vartalovoidetta kummemmalta.

Aurinkovoiteiden teho perustuu nykyään enenemässä määrin tehokkaisiin kemiallisiin UV-suojiin. Nämä aineet eivät tee voiteista paksuja ja epämiellyttäviä, toisin kuin perinteiset mekaaniset suoja-aineet sinkki- ja titaanioksidi. Mekaanisia eli fysikaalisia suojia käytetään nykyään ainoina suoja-aineina vain aivan pienimille lapsille tarkoitetuissa valmisteissa.

4. ”Total Block -tuotteet ovat tehokkain suoja”

Termi ”total block” oli aiemmin laajasti käytössä aurinkovoidemarkkinoilla. Euroopan komission suosituksesta sitä ei enää Euroopassa käytetä. Termi on harhaanjohtava; totaalista, täydellistä suojaa UV-säteitä vastaan ei ole olemassa. Tehokkaimmat tuotteet ovat merkitty luvulla 50+ ja niissä on merkintä UVB+A.

Isompiinkin lukuihin saattaa törmätä maailmalla, mutta niihin kannattaa suhtautua varauksella. Aurinkosuojien mitta-asteikot vaihtelevat maittain.

5. ”Meikki suojaa auringolta”

Meikkivoiteet ja -puuterit paksuudesta riippuen, antavat iholle hieman mekaanista suojaa palamista vastaan, mutta eivät auta estämään UV-säteiden tunkeutumista syvemmälle ihoon. Useilla meikkisarjoilla on tarjolla nykyään meikkivoiteita, joissa on mukana kemiallinen UV-suoja. Vastaavasti aurinkovoidehyllystä löytyy kasvoille kevyesti sävytettyjä suojavoiteita.

Apteekki

APTEEKKIHAKU