‹ Takaisin

Itsehoito  |  23.02.2018

Voihan nenä!

Allergisen nuhan torjuminen kannattaa aloittaa ajoissa. Kun puhdistat ja hoidat nenää jo ennen siitepölykauden alkua, voit selvitä lievemmillä oireilla.

Huuhtele ja kostuta nenän limakalvoja

Talvella kuiva pakkasilma saa nenän limakalvot ärtymään, kuivumaan ja karstoittumaan. Kevät tuo mukanaan pölisevän katupölyn, joka kiusaa herkkää nenää entisestään.

Nenän limakalvoja kannattaakin puhdistaa ja hoitaa ajoissa, jotta ne olisivat toukokuussa valmiita ottamaan vastaan siitepölyjen hyökkäyksen. Kun nenä voi hyvin, allergiset oireetkin ovat usein vähäisempiä ja oirelääkkeitä tarvitaan vähemmän.

Nenän kostuttamiseen ja huuhteluun voi käyttää joko nenähuuhtelukannua tai valmista keittosuolasuihketta. Ärtyneitä limakalvoja voi lisäksi kosteuttaa öljypitoisella nenäsuihkeella tai -tipoilla, jotka sisältävät usein myös hoitavia vitamiineja ja antioksidantteja.

Kortisonisuihke on tehokkain hoito allergiseen nuhaan

Tehokkain apu allergiseen nuhaan ja nenän tukkoisuuteen on kortikosteroidia eli kortisonia sisältävä nenäsuihke. Se estää voimakkaasti tulehdusta paikallisesti nenän limakalvolla.

Kortisonisuihke vaikuttaa kuitenkin melko hitaasti, vasta useiden päivien käytön jälkeen. Siksi sen käyttö kannattaakin aloittaa jo pari viikkoa ennen kuin allergiaoireet yleensä alkavat.

Kortisoninenäsuihkeen jatkuvakin käyttö on turvallista. Suihke sisältää lääkettä hyvin pieniä määriä, joten haitatkin ovat vähäisiä. Joskus haittavaikutuksena voi kuitenkin esiintyä nenän kuivumista ja nenäverenvuotoa. Näitäkin oireita voi lievittää öljypitoisella nenäsuihkeella tai -tipoilla.

Muutkin lääkkeet tepsivät siitepölyallergiaan

Jos allergiset nenäoireet ovat lieviä tai kortisonisuihke ei jostain syystä sovi, oireiden lievittämiseen voi kokeilla myös antihistamiini- tai kromogligaattisuihketta.

Sekä antihistamiini että kromogligaatti estävät allergista reaktiota aiheuttavan histamiini-välittäjäaineen vapautumista elimistössä ja vähentävät siten allergiaoireita.

Niiden teho on kuitenkin vähäisempi kuin kortisonisuihkeilla.

Jos paikallishoitovalmisteet eivät tehoa riittävästi tai niiden käyttö koetaan hankalaksi, oireita voi lievittää suun kautta otettavilla antihistamiinivalmisteilla. Ne auttavat allergiaoireisiin tehokkaasti, mutta voivat aiheuttaa haittavaikutuksena muun muassa väsymystä.

Annostele lääkesuihke aina puhtaaseen nenään

Ehkä yleisin virhe hoitavien lääkesuihkeiden käytössä on, että ne annostellaan tukkoiseen nenään. Silloin lääkeaine jää lähelle sierainta ja kulkeutuu nenäliinaan seuraavan niistämisen mukana.

Ennen hoitavan lääkesuihkeen käyttöä nenä kannattaakin niistää ja tarvittaessa huuhdella puhtaaksi, jotta voit hengittää nenän kautta. Nenähuuhtelukannu on tässä oiva apu.

Lääkesuihke tulisi annostella riittävän syvälle nenäontelon yläosaan, jotta se ei pääse saman tien valumaan nieluun. Suihkepullon kärki tulisi asettaa sieraimeen siten, että se suuntautuu takayläviistoon kohti vastakkaisen silmän ulkonurkkaa. Samanaikaisesti tulisi hengittää voimakkaasti sisään nenän kautta.

Avaava suihke on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön

Avaavat nenäsuihkeet lievittävät tehokkaasti ja nopeasti nenän tukkoisuutta. Ne supistavat paikallisesti limakalvon verisuonia, jolloin turvotus nenän ja nielun alueella vähenee ja nuhapotilaan on helpompi hengittää nenän kautta.

Avaava nenäsuihke ei hoida allergista tulehdusta. Joskus sen käyttö on kuitenkin tarpeen, jotta nenä saadaan auki ja hoitava lääke perille nenäonteloon.

Avaavien nenäsuihkeiden ongelma on, että ne kuivattavat nenää ja lisäävät pitkäaikaisessa käytössä limakalvon turvotusta. Seurauksena voi olla ”lääkenuha” ja jopa riippuvuus lääkevalmisteesta. Nämä lääkkeet onkin aina tarkoitettu vain tilapäiseen, korkeintaan noin viikon mittaiseen käyttöön.

Älä päästä allergiaoireita liian pahoiksi

Monet välttelevät allergialääkkeitä viimeiseen asti, kunnes oireet ovat niin pahoja, että tarvitaan iso arsenaali lääkkeitä niiden taltuttamiseen. Allerginen nuha voi myös pahentaa astmaa ja aiheuttaa poskiontelontulehduksia. Siksi oireita kannattaisi mieluummin ehkäistä ennalta.

Siitepölyallergian oireet alkavat tavallisesti toukokuun puolivälissä, joten viimeistään vappuna kannattaa aloittaa hoitavan kortisonisuihkeen käyttö. Nenän huuhtelu ja kosteuttaminen olisi hyvä aloittaa jo tätä ennen, kevättalvella.

Nenää kannattaa huuhdella ja kosteuttaa myös flunssien yhteydessä. Nenän hyvällä hoidolla voit vähentää jälkitautien, kuten poskiontelontulehduksen vaaraa.

Teksti: Virpi Ekholm
Kuva: iStockphoto
Asiantuntijana keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Klaus Tamminen, Takeda

Julkaistu: Terveydeksi! 1/2018

Apteekki

APTEEKKIHAKU