‹ Takaisin

Terveys  |  14.11.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCK

Influenssarokotus pienentää riskiä aivoverenkiertohäiriöihin

Riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön näyttäisi olevan pienempi influenssarokotuksen jälkeen. Suojavaikutus kestää puolisen vuotta.

Aiemmissa tutkimuksissa influenssarokotuksen on osoitettu pienentävän sydäninfarktin ja muiden sydänoireiden vaaraa potilailla, jotka sairastavat jo sydän- ja verisuonitauteja. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödyt nähtiin kuitenkin myös potilailla, jotka eivät ole aivoverenkiertohäiriöiden riskiryhmäläisiä.

Tulokset julkaistiin Lancet Public Health -lehdessä ja perustuvat yli 4,1 miljoonan kanadalaisen terveysrekisteritietoihin. Vuosina 2009–2018 lähes 1,8 miljoonaa heistä sai vähintään yhden influenssarokotuksen ja 38 000 sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Influenssarokotuksen ottaneet sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön noin viidenneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät olleet ottaneet rokotteita. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien iästä, sukupuolesta ja mahdollisista muista sairauksista.

Yhteys havaittiin potilailla, jotka olivat suurentuneessa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin riskitekijöiden takia, mutta myös terveillä osallistujilla.

Influenssa ja muut hengitystieinfektiot voivat laukaista sydänoireita ja aivoverenkiertohäiriöitä, joten infektioiden vähentäminen vähentää myös sairastumisia.

Suomessa influenssarokotukset ovat ilmaisia kaikille riskiryhmäläisille. Maksuttoman rokotteen saavat kaikki yli 65-vuotiaat, 6 kk–6-vuotiaat lapset, raskaana olevat, sairautensa tai hoitonsa takia riskiryhmiin kuuluvat sekä muun muassa potilastyötä tekevät. Tarkempia tietoja saa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU