‹ Takaisin

Lääketietoa  |  25.02.2022   |  TARU VANHALA   |  ERKKI KOSTIAINEN

Joditablettien hamstraukselle ei ole tarvetta

Joditabletteja ei tule ottaa omin päin. Vain oikea-aikaisesti, viranomaisten ohjeiden mukaan otettu annos on tehokas ja turvallinen.

Viimeaikaiset maailmanpoliittiset tapahtumat ovat lisänneet joditablettien kysyntää apteekeissa. Akuuttia tarvetta joditablettien hankkimiselle Suomessa ei kuitenkaan ole.

– On tärkeä muistaa, että joditabletteja otetaan vain viranomaisen kehotuksesta, esimerkiksi ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Joditabletti suojaa kilpirauhasta radioaktiiviselta säteilyltä tehokkaasti vain oikea-aikaisesti otettuna. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee.

Viranomaiset tiedottavat mahdollisen onnettomuuden yhteydessä oikeasta ottoajasta laajasti radiossa, televisiossa ja internetissä.

Jodiyliannostus on vaarallista

Apteekeissa myytävät Jodix-tabletit sisältävät kaliumjodidia 130 milligrammaa. Se on lähes tuhatkertainen määrä verrattuna ihmisen päivittäiseen jodintarpeeseen. Jodin yliannostus on vaarallista, joten varmuuden vuoksi joditabletteja ei tule ottaa missään tilanteessa.

Joditabletteja ei suositella henkilöille, joilla on jodiyliherkkyys, kilpirauhasen toimintahäiriö tai muu kilpirauhassairaus. Huomioitavaa on myös, että joditableteilla on yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

- Oman lääkityksen yhteensopivuus jodin kanssa kannattaa selvittää etukäteen apteekista. Apteekki auttaa myös muissa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä, Sandler vinkkaa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU