‹ Takaisin

Lääketietoa  |  14.06.2022   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Kotivara kuntoon

Keväällä suomalaiset ryntäsivät apteekkiin ostamaan joditabletteja. Tiedätkö mitä muuta joka kodin lääkekaapissa olisi hyvä olla?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan keväällä sai suomalaiset ryntäämään apteekkeihin joditablettien perässä. Lääkejodia on pitkään suositeltu kotiapteekin perusvarustukseen, mutta ohjeistusta ei selkeästi ole noudatettu. Vanha totuus on, että on parempi varautua kuin reagoida. Mitä kodin lääkekaapista jodin ohella olisi hyvä löytyä?

Koronapandemia opetti hyvin, että sairaana ei kannata lähteä apteekkiin tartuttamaan muita. Kipu- ja kuumelääkettä tuleekin aina olla kotona. Lääkevalikoimassa pitää huomioida koko perheen tarpeet.

- Esimerkiksi suosittu kipulääke ibuprofeeni ei käy kaikille. Lapsille taas oikea annostelu ja lääkkeen ottaminen on helpointa heille tarkoitetuilla valmisteilla, kertoo viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta.

Haavoihin ja nirhaumiin monilla lääkekaapista löytyy laastareita ja haavataitoksia. Harvempi on varautunut runsaasti vuotaviin haavoihin.

– Ison runsaasti vuotavan haavan hoidossa verenvuodon tyrehdyttäminen nopeasti on tärkeää. Sitä varten kotona olisi hyvä olla valmis paineside tai tarvikkeet sellaisen tekemiseen. Suojaside ja pari sideharsorullaa toimivat hyvin.

Isoja haavoja ja nirhaumia varten kotiin kannattaa ostaa varoille myös muutama isompi haavataitos. Haavanpuhdistusaine kuuluu luonnollisesti joka kodin perusvarustukseen.

Allergialääke on hyvä kotivara, vaikka ei varsinaisista allergioista kärsisikään. Antihistamiinilla voi lievittää esimerkiksi hyttysenpistoista syntyneitä ihoreaktioita ja kutinaa.

Lääkehiili on tehokkain ensiapu lääke-, kasvi- ja sienimyrkytysten hoidossa. Se estää myrkyllisten aineiden imeytymistä mahalaukusta.

– Lääkehiili tulee ottaa mahdollisimman nopeasti, joten etenkin lapsiperheiden kannattaa ehdottomasti pitää sitä varalla, Aaltonen korostaa.

Joka kodin lääkekaapissa olisi hyvä olla myös valmisteita äkillisen ripulin hoitoon, toimiva kuumemittari ja väline punkkien poistoon. Ihan kaikkeen mahdolliseen ei kuitenkaan ole tarpeen varautua.

– Kotilääkekaappi kannattaa rakentaa omien tarpeiden mukaan. Jos ei ole koskaan kärsinyt närästyksestä, on turha varautua happosalpaajilla.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU