‹ Takaisin

Lääketietoa  |  22.02.2024   |  TARU VANHALA

Lääkkeen tilaaminen ulkomailta voi olla rikos

Tulli muistuttaa, että tilaajan vastuulla on selvittää, voiko lääkkeen tilata Suomeen. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Tullin postipakettien valvonnassa näkyy, että suomalaiset tilaavat ulkomailta lääkkeitä erilaisten sairauksien hoitoon. Tulli kertoo tiedotteessaan, että netistä tilataan jopa syöpähoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Alkuvuodesta tullin haaviin on jäänyt erityisen paljon loishäätöön tarkoitettuja lääkkeitä, joita on tilattu syyhyn hoitoon.

Tulli muistuttaa, että tilaajan vastuulla on selvittää, voiko valmistetta hankkia laillisesti.

- On hyvä huomioida, että vaikka lääke on tilattavissa netistä muutamalla klikkauksella, niin ei se tarkoita sitä, että sen saisi Suomeen tilata. Jos valmistetta ei saa Suomesta lähikaupasta, vaan joutuu menemään apteekkiin, niin kyseessä on todennäköisesti lääke, kertoo tulliylitarkastaja Anne Pullinen.

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä. Eta-alueelta lääkkeitä voi tilata, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia: lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus. Esimerkiksi syyhyn hoitoon käytetty ivermektiini on reseptilääke.

Laillinen verkkoapteekki ei myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä

Tullin saamien yhteydenottojen perusteella tilaamisen laittomuus tulee usealle tilaajalle yllätyksenä. Nettiapteekkeja on pidetty kotimaisina laillisina toimijoina, koska asiointi on onnistunut suomeksi ja verkkokauppojen nimetkin ovat viitanneet suomalaisiin toimijoihin.

Tulli peräänkuuluttaakin nettitilaajilta huolellisuutta. Tilaajan tulee aina varmistaa, että hän asioi laillisen nettiapteekin kanssa. Laillisen nettiapteekin tuntomerkkejä ovat esimerkiksi yhteiseurooppalainen tunnus, josta on linkki kansallisen viranomaisen listaan laillisista nettiapteekeista, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot.

Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa. Jos nettiapteekki esimerkiksi mainostaa, että erektiolääkettä saa ilman reseptiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Lailliset nettiapteekit eivät myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta voi selvittää, vaatiiko lääke Suomessa reseptin. Fimea myös valvoo laillisia suomalaisia verkkoapteekkeja ja ylläpitää niistä julkista luetteloa.

Laillisen verkkoapteekin tunnistaa yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, jota klikkaamalla pääsee kansallisen viranomaisen ylläpitämään listaan laillisista nettiapteekeista.

 Lue lisää: Apua, syyhyä!

Apteekki

APTEEKKIHAKU