‹ Takaisin

Lääketietoa  |  14.06.2024   |  TARU VANHALA   |  MIKKO MÄNTYNIEMI

Lääkkeet leikkurissa

Hallitus kaavailee lääkekaton nostoa ensi vuodelle ja mittavia leikkauksia apteekkien katteisiin.

Valtiontalouden heikko tila on pakottanut hallituksen tekemään mittavia säästöjä eri aloille. Lääkkeet ja apteekit eivät ole säästyneet leikkauksilta.

Huhtikuun puolivälin kehysriihessä hallitus päätti nostaa lääkkeiden alkuomavastuun 50 eurosta 70 euroon vuoden 2025 alusta lähtien. Ensi vuoden alusta lähtien asiakas saa siis Kela-korvattavista lääkkeistä korvauksen vasta, kun on ensin maksanut itse 70 euroa. Lääkkeiden korvausprosentteihin ei ole toistaiseksi tiedossa muutoksia: peruskorvaus on näillä näkymin ensi vuonnakin 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia.

Vuosiomavastuun jakaminen suunnittelussa

Positiivinen uutinen on, että hallituksella on työn alla lääkkeiden vuosiomavastuun jakaminen. Lääkkeiden vuosiomavastuu on pyörinyt viime vuosina 600 euron molemmin puolin. Monelle kallista lääkettä käyttävälle alkuvuosi on taloudellisesti tiukka ja ensimmäiseen lääkeostoon voi joutua säästämään rahaa. Uudessa mallissa asiakkaan maksutaakka kevenisi alkuvuodesta vuosiomavastuun jakautuessa useampaan erään. Toteutuessaan malli toisi helpotusta erityisesti niille lääkkeiden käyttäjille, joilla vuosiomavastuu täyttyy kertaostolla heti alkuvuodesta. Vuosiomavastuun jakaminen on vasta valmisteluvaiheessa, eikä sen toteutumisajankohdasta ole vielä tietoa.

Maanlaajuinen apteekkiverkko vaarassa

Yleisen arvonlisäveron noston (24 % -> 25,5 %) lisäksi hallitus on päättänyt nostaa myös lääkkeiden arvonlisäveron 10 prosentista 14 prosenttiin. Hallitusohjelmaan kirjattiin viime kesänä 30 miljoonan euron lääkesäästöt, jotka on tarkoitus toteuttaa osin apteekkien lääkemyynnin katetta leikkaamalla. Tämän lisäksi hallitus on päättänyt uudistaa lääkkeiden viitehintajärjestelmää siten, että säästöä valtiolle syntyy jo ensi vuonna 50 miljoonaa euroa. Edellisen kerran apteekeilta nipistettiin yli 20 miljoonaa euroa viime vuoden alussa.  

Hallituksen kaavailemat leikkaukset sellaisenaan ja itsehoitolääkkeiden mahdollinen jakelukanavan laajeneminen päivittäistavarakauppoihin uhkaavat viedä 40 prosenttia apteekeista konkurssiin. Koviten leikkaukset iskevät pieniin apteekkeihin syrjäseuduilla ja haja-asutusalueilla.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU