Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 01.04.2022 | TARU VANHALA | ISTOCKPHOTO
Verkossa on lääkkeitä myyviä kauppoja, jotka eivät ole laillisia verkkoapteekkeja, eivätkä edes suomalaisia, vaikka verkkosivut olisivatkin suomeksi.
Jo yli 200 apteekkia Suomessa palvelee asiakkaita myös verkossa. Verkkoapteekista voi tilata niin itsehoito- kuin reseptilääkkeitä sekä muita apteekkituotteita. Suomessa verkkoapteekkitoiminta on kytketty apteekkilupaan eli verkkoapteekista vastaa aina terveydenhuollon ammattilainen, apteekkiluvan saanut proviisori.
Lääkkeitä, myös reseptilääkkeitä voi tilata tietyin edellytyksin myös toisessa EU-maassa toimivasta laillisesta verkkoapteekista. Sen sijaan lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelta on kielletty. Niin suomalaiset kuin muualla Euroopan unionin alueella toimivat lailliset verkkoapteekit tunnistaa yhteisestä tunnuksesta.
Lääkkeiden luokittelussa ja toimitusehdoissa on maakohtaisia eroja. Joidenkin maiden kansallinen lainsäädäntö voi esimerkiksi estää lääkkeiden toimittamisen ulkomaille verkkokaupasta tehdyn tilauksen kautta. Ulkomailta lääkkeitä tilatessa on otettava huomioon myös kotimaiset lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset. Kuluttajalla on vastuu itse selvittää nämä asiat tilatessaan lääkkeitä ulkomailta.
Verkossa valitettavasti törmää myös lääkkeitä myyviin verkkokauppoihin, jotka eivät ole laillisia eivätkä edes suomalaisia, vaikka verkkosivut olisivatkin suomeksi. Jopa verkkokaupan nimi voi olla suomenkielinen ja siinä voi esiintyä sana ”apteekki”.
– Pienellä tarkastelulla tällaisen verkkokaupan tunnistaa kankeasta suomen kielestä. Sivut on useimmiten käännetty automaattisella kielenkääntäjällä. Sivuilla on myös muita puutteita, esimerkiksi henkilötietorekisterin ylläpitäjä jää usein epäselväksi, kuvailee asiantuntijaproviisori Arto Hokkanen Apteekkariliitosta.
Hälytyskellot pitäisi soida myös, jos verkkokauppa myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä. Reseptilääkkeiden tilaaminen ulkomailtakin edellyttää aina lääkärin kirjoittamaa, voimassa olevaa reseptiä, aivan samalla tavalla kuin ostettaessa lääkettä apteekista tai verkkoapteekista Suomessa.
– Tällä hetkellä suomalaisella sähköisellä reseptillä ei voi tilata reseptilääkkeitä ulkomaalaisista verkkokaupoista. Varsinkin ETA-maiden ulkopuolella valmisteiden sisältämät ainesosat eivät useinkaan vastaa merkintöjä. Kuluttaja voi tulla huijatuksi tai pahimmassa tapauksessa syyllistyneeksi jopa huumausainerikkomukseen.
Laillisista, suomalaisista verkkoapteekeista lääkkeiden tilaaminen turvallista.
- Tilauksen yhteydessä asiakas saa aina ohjeet lääkkeen oikeaan, turvalliseen käyttöön, aivan kuten asioidessa kivijalka-apteekissa.
Lista laillisista suomalaisista verkkoapteekeista löytyy Fimean sivuilta.
Laillisen verkkoapteekin tunnistaa yhteistunnuksesta.
Julkaistu Terveydeksi! 1/2022