‹ Takaisin

Lääketietoa  |  16.09.2022   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Mitä jos e-resepti ei toimi?

Toimintahäiriöt Kanta-reseptipalveluissa ovat harvinaisia, mutta niihin on mahdollista varautua etukäteen.

Kiristynyt maailmanpoliittinen tilanne on lisännyt kyberhyökkäysten uhkaa myös Suomessa. Moni on herännyt miettimään, mitä tapahtuu, jos keskeiset digitaaliset järjestelmät lamaantuvat. Miten saada elintärkeä lääke, jos sähköinen resepti ei toimi?

Häiriötilanteeseen on mahdollista varautua etukäteen. Kaiken A ja O on ajantasainen lääkityslista. Jos kaikki terveydenhuollon käyttämät sähköiset järjestelmät ovat poissa käytöstä, kukaan, ei edes lääkäri, pysty tarkistamaan lääkitystäsi.

– Lääkityslistaan merkataan käytössä olevien lääkkeiden nimet, vahvuudet ja annostukset. Myös käyttötarkoitus on hyvä olla tiedossa, kertoo Apteekkariliiton lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio.

Apteekki.fi-sivulta voi tulostaa lääkityslistapohjan, mutta listan voi tehdä myös tavalliselle paperille.

Kallio kehottaa myös aina säilyttämään lääkärin antaman paperisen tulosteen e-reseptistä. Jos resepti on uusittu ilman vastaanottokäyntiä eikä tulostetta ole, sähköisestä reseptistä voi ottaa puhelimella kuvan.

Moni repii ohjelipukkeen irti lääkepakkauksesta, mutta niin ei kuitenkaan kannata tehdä. Pieni lappu sisältää tärkeää tietoa e-reseptistä.

– Ohjelippu kertoo, milloin lääke on viimeksi ostettu, kuinka paljon sitä on vielä jäljellä ja mihin asti resepti on voimassa. Häiriötilanteessa ohjelippu kiinnitettynä alkuperäiseen lääkepakkaukseen on kullanarvoinen tietolähde.

Lääkkeen ostamista ei kannata koskaan jättää viime tinkaan. Jos on edellisellä kerralla ostanut kolmen kuukauden annoksen, seuraavan kerran lääkettä voi ostaa Kela-korvattuna, kun jäljellä on kolmen viikon annos.

– Mahdollinen häiriötilanne ei aiheuta akuuttia paniikkia, jos lääke ei ole aivan lopussa. Voi olla mahdollista, että lääke on tilapäisesti loppunut tukusta ja tilalle joudutaan pyytämään uusi resepti lääkäriltä, mikä vie aikaa.

Lääkkeitä ei ole tarpeen hamstrata normaalia kolmen kuukauden annosta isompaa määrää saatavuushäiriöiden tai mahdollisen kyberhyökkäyksen vuoksi.

– Oli häiriötilanne mikä tahansa, asiakas saa aina lääkkeensä.

      • Kaikki reseptit tallennetaan Suomessa keskitettyyn Kanta-palvelujen tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Lääkäri voi poikkeustapauksissa, kuten teknisessä häiriötilanteessa, laatia puhelin- tai paperireseptin, joka myöhemmin apteekissa muutetaan sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen.
      • Omakanta-palvelusta voi itse tarkistaa määrätyt reseptit, mihin asti ne ovat voimassa ja paljonko niissä on vielä lääkkeitä jäljellä. Omakannasta voi myös tulostaa yhteenvedon kaikista resepteistä ja lähettää reseptin uusimispyynnön lääkärille.
      • Toimintahäiriöitä Kanta-palveluissa on esiintynyt verrattain vähän. Kevään 2022 aikana esiintyi kolme häiriötä, jotka vaikuttivat Resepti-palveluun. Häiriöt hidastivat palveluiden toimintaa ja kestivät tyypillisesti noin puoli tuntia.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU