Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 29.02.2016
Aina kun saan flunssan, menetän myös ääneni. Olen puhetyöläinen ja käheys hankaloittaa työtäni. Mikä lääke auttaisi?
Flunssan aikana ylähengitysteiden ja äänihuulten limakalvot ovat tulehtuneet. Voimakas yskiminen lisää käheyttä. Se on kova rasitus äänihuulille. Jos äänihuulet turpoavat paljon, ääni saattaa hävitä kokonaan. Ainakin puhumisesta tulee tavallista vaivalloisempaa.
Yskänärsytystä hillitsevä yskänlääke voi jonkin verran suojata flunssan ja köhimisen käheyttämää kurkkua vähentämällä yskimistä ja siten äänihuuliin kohdistuvaa mekaanista rasitusta.
Kaikkein paras lääke käheytyneeseen tai hävinneeseen ääneen on vähentää puhumista ja puheen volyymia.
Kovalla äänellä puhuminen rasittaa äänihuulia. Siksi ei kannata puhua melussa. Täydelliseen hiljaisuuteen ei kuitenkaan ole syytä. Myöskään kuiskailu ei ole suositeltavaa, koska kuiskaaminen rasittaa äänihuulia vielä enemmän kuin tavallinen puhe.
Tulehtuneita äänihuulia voi hoitaa lämpimällä juomalla. Kun juomaa nauttii hörppimällä, se höyrystyy suussa ja höyry kulkeutuu hengitysteihin. Tällöin lima irtoaa paremmin ja äänihuulten värähtely helpottuu. Myös höyryhengittäminen ajaa saman asian.
Lämmin suihku tekee hyvää äänihuulille kuumien juomien ja höyryhengittämisen lisäksi. Sen sijaan kylmä pakkasilma ja kuiva sisäilma ärsyttävät yskänreseptoreita nielussa, lisäävät yskimistä ja sitä kautta rasittavat myös äänihuulia.
Tavallisen flunssan lisäksi käheyttä voivat aiheuttaa muutkin syyt, kuten esimerkiksi polyypit, kystat, äänihuulikyhmyt tai osittainen äänihuulten halvaus.
Jos ääni on käheänä yli kaksi viikkoa, on tilanne selvitettävä, jotta oikea hoito löytyy. Silloin täytyy mennä lääkäriin.
Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki