‹ Takaisin

Lääketietoa  |  02.04.2024   |  TARU VANHALA   |  MIKKO MÄNTYNIEMI

Miten lääkkeen hinta jakautuu?

Apteekissa myytävän lääkkeen hinnasta suurin osa koostuu tukku- eli ostohinnasta, jonka päättää lääkeyritys. Lääkkeiden hintoja on mahdollista laskea myös nykyjärjestelmässä.

Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet vuodesta 2003 lähtien 33 prosenttia. Voimakkain lasku alkoi vuoden 2009 jälkeen, kun Suomessa otettiin käyttöön apteekkien lääkevaihtoa täydentävä lääkkeiden viitehintajärjestelmä.

Itsehoitolääkkeiden hinnat ovat nousseet parinkymmenen vuoden aikana vain muutaman prosentin. Samaan aikaan monen muun hyödykkeen hinta on noussut reilusti. Ruoka on kallistunut liki 60 prosenttia ja taksikyytien hinta yli 100 prosenttia.

Apteekissa myytävän lääkkeen hinnasta suurin osa koostuu tukku- eli ostohinnasta, jonka päättää lääkeyritys. Reilu kuudesosa lääkkeen hinnasta koostuu valtion perimistä veroista, arvonlisäverosta ja apteekkiverosta. Apteekin osuudeksi myydyn lääkkeen hinnasta jää keskimäärin vajaa viidesosa.

Reseptilääkkeiden hintoihin apteekit eivät voi vaikuttaa millään tavalla, ne maksavat saman verrankaikissa Suomen apteekeissa. Apteekit voivat myydä itsehoitolääkkeet edullisemmin tinkimällä omasta osuudestaan, ja siksi niiden hinnat voivat vaihdella apteekeittain.

Suurin osa lääkkeen hinnasta koostuu tukku- eli ostohinnasta, joka päättää lääkeyritys. Apteekin osuus myydyn lääkkeen hinnasta on keskimäärin vajaa viidesosa.

Voidaanko lääkkeiden hintoja yhä laskea?

Lääkkeiden hintoja voidaan laskea poistamalla apteekkivero ja arvonlisävero. Esimerkiksi Ruotsissa reseptilääkkeistä ei peritä kumpaakaan.

– Suomen nykyisessä taloustilanteessa verojenpoisto on kuitenkin epätodennäköistä, arvioi Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Toinen keino on sallia apteekeille ostoalennukset lääkkeissä. Lääkehankintojen kilpailuttaminen ei tällä hetkellä ole mahdollista, koska lääkelaki kieltää lääkeyrityksiä antamasta ja apteekkeja vastaanottamasta alennuksia.

– Kiellolla on haluttu varmistaa, että ostoalennukset eivät vaikuta apteekkien lääkevalikoimiin eivätkä tuotteiden suositteluun asiakkaille.

Kolmas tapa on pienentää apteekin osuutta lääkkeen hinnasta, mutta tämä keino käytettiin jo viime vuonna. Uusi leikkaus vaarantaisi maankattavan apteekkien lähipalveluverkoston.

– Etenkin pienet apteekit syrjäseuduilla ovat vaarassa kadota, jos apteekkien osuutta, alleviidesosaa lääkkeen hinnasta, vielä nipistetään.

 

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Lue lisää:

Lääkekattoon korotus

Lääkkeen tilaaminen ulkomailta voi olla rikos

Mitä jos lääkettä ei saakaan apteekista

Apteekki

APTEEKKIHAKU