‹ Takaisin

Lääketietoa  |  26.09.2023   |  KRISTA KORPELA-KOSONEN   |  INGIMAGE

Oikeaa apua kipuun ja kolotukseen

Kun päätä särkee ja lihaksia kolottaa, apteekista löytyy kivun itsehoitoon useita lääkevaihtoehtoja. Oikean valmisteen valinnassa kannattaa hyödyntää apteekin ammattilaisen apua.

 

Apteekissa ilman reseptiä myytävät kipulääkkeet on tarkoitettu lievien ja kohtalaisten kiputilojen lyhytaikaiseen hoitoon. Niiden tavallisimmat vaikuttavat aineet ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni, parasetamoli ja asetyylisalisyylihappo. Kipulääkkeillä voidaan lievittää monentyyppistä kipua, kuten päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja sekä kuukautiskipuja. Lääkkeen voi ottaa tablettina, purukapselina, nestemäisenä oraalisuspensiona, suppona tai jauheena. Lihas- ja nivelkipujen lievittämiseen sopivat myös paikallisesti vaikuttavat voiteet ja geelit. Pippuri- eli kapsaisiinilaastaria voi kokeilla esimerkiksi hermokipujen lievittämiseen.

Tulehduskipulääke ei sovi kaikille

Ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo ovat tulehduskipulääkkeitä eli ne lievittävät kivun lisäksi myös tulehdusta. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella raskaana oleville eikä imettäville naisille, eivätkä ne ole ensisijainen kipulääkevalinta lapsille tai ikääntyneille. Kysy neuvoa apteekista, jos sairastat astmaa, verenpainetautia tai tulehduksellista suolistosairautta tai käytät säännöllisesti verenohennus-, kortisoni- tai mielialalääkitystä. Huomioithan, että kahta tai useampaa eri tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti. Sen sijaan tulehduskipulääkettä ja parasetamolia voi tarvittaessa käyttää rinnakkain tehostamaan kivunlievitystä.

Lapsenkin kipua pitää hoitaa

Lapsi voi tarvita kipulääkettä esimerkiksi äkillisen korvatulehduksen aiheuttamaan kipuun tai kuumeen alentamiseen. Lapsenkin kipua pitää pyrkiä lievittämään, eikä lääkkeen antamista tarvitse turhaan jännittää. Parasetamoli on ensisijainen valinta lapsen kivun lievitykseen. Pienille lapsille suunnatut valmisteet ovat usein oraalisuspensioita, suppoja, jauheita tai suussa hajoavia tabletteja, sillä tabletin nieleminen voi olla lapselle hankalaa. Lapsille sopivien kipulääkkeiden pakkauksessa on kerrottu annosteluohje joko lapsen iän tai painon mukaan. Oikean annosteluohjeen noudattaminen on lapsen kohdalla erityisen tärkeää, eikä annosta saa itsehoidossa ylittää.

Kysy neuvoa apteekin ammattilaiselta

On mahdotonta yksiselitteisesti sanoa, mikä kipulääke tepsii parhaiten mihinkin vaivaan. Sopivan kipulääkkeen valintaan kannattaakin aina kysyä neuvoa apteekin ammattilaiselta, sillä lääkkeen valinnassa on otettava huomioon monta asiaa. Esimerkiksi ikä, terveydentila ja käytössä olevat muut lääkkeet vaikuttavat siihen, millaisella lääkkeellä kipua voidaan hoitaa. Osa kivuista vaatii kipulääkkeen sijaan muita hoitokeinoja. Esimerkiksi mahakipuun saa harvoin apua kipulääkkeellä, sillä taustalla voi olla vaikkapa ummetusta tai ilmavaivoja, joita on hoidettava muilla konsteilla. Apteekin ammattilainen osaa antaa vinkkejä myös kivun lääkkeettömistä hoitokeinoista, joita voivat kivusta riippuen olla esimerkiksi hieronta, lämpö tai kevyt liikunta.

Noudata annosteluohjetta

Kaikille itsehoitovalmisteena myytäville kipulääkkeille on määritelty sopiva ja turvallinen annostus, jota on tärkeä noudattaa. Annosteluohje löytyy lääkepakkauksesta ja pakkausselosteesta, joihin kannattaa huolellisesti tutustua. Kipulääkkeen teho ei automaattisesti kasva annoksen kasvaessa, mutta suurempi annos saattaa lisätä lääkkeen haittavaikutuksia. Lääkettä on hyvä pyrkiä käyttämään mahdollisimman lyhytaikaisesti pienimmällä tehokkaalla annoksella. Kipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö lisää haittavaikutusten riskiä. Jos lääkityksen tarve pitkittyy tai itsehoidosta ei ole apua, tilannetta on syytä selvitellä tarkemmin lääkärin vastaanotolla.

Ikääntyneen riskit täytyy tarkistaa

Ikääntyminen lisää kipulääkkeiden käyttöön liittyvien haittojen riskiä. Ikääntyneellä ihmisellä voi olla perussairauksia ja lääkityksiä, jotka on huomioitava kipulääkkeen valinnassa. Siksi on tarpeellista, että apteekin ammattilainen tekee huolellisen riskikartoituksen ennen lääkevalintaa. Esimerkiksi kohonnut verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, munuaisten vajaatoiminta ja ruoansulatuskanavan sairaudet voivat olla esteenä tiettyjen kipulääkkeiden käytölle. Usein parasetamoli tai paikallisesti vaikuttava kipugeeli on turvallisin valinta ikääntyneen kivun lievitykseen.

Asiantuntijana farmaseutti Heidi Kiiski, Goodmanin apteekki, Hämeenlinna

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU