‹ Takaisin

Lääketietoa  |  15.03.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Sairasta lievät oireet kotona

Lievistä hengitystieinfektion oireista kärsivän ei tarvitse hakeutua terveydenhuoltoon. THL:n päivitetyillä ohjeilla pyritään varmistamaan vakavista oireista kärsivien hoito. Jos yleistilasi laskee tai kärsit hengenahdistuksesta, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse.

Koronavirusnäytteitä otetaan nyt ensisijaisesti vakavista oireista kärsiviltä potilailta ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.

Koronaviruksen tyypilliset oireet ovat yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Vaikka valtaosalla sairastuneista taudin kuva on lievä, viranomaisten ohjeita on tärkeä noudattaa. Sairastuneen tulee pysytellä kotona ja välttää lähikontaktia muihin, kunnes oireet loppuvat. Toimenpiteillä suojataan riskiryhmiä tartunnoilta ja pyritään hidastamaan epidemian leviämistä.

Jos kärsit hengitystieinfektio-oireista ja lääkkeesi ovat lopussa, pyydä toista henkilöä asioimaan puolestasi apteekissa. Reseptilääkkeitä varten anna hakijalle kela-korttisi tai valtuuta hänet asioimaan puolestasi sähköisesti suomi.fi-sivuston kautta. Reseptilääkkeitä voi tilata myös apteekkien verkkokauppojen kautta.

Kipu- ja kuumelääkkeitä ei ole tarpeen hamstrata, eikä reseptilääkkeitä tarvitse ostaa normaalia pidemmäksi aikaa.

Ajantasaista ja luotettavaa tietoa korovirustilanteesta saat THL:n sivuilta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU