‹ Takaisin

Lääketietoa  |  11.10.2022   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Uusi ohje lääkejodin käyttöön

Joditabletteja ei suositella enää yli 40-vuotiaille. Ydinvoimalaonnettomuuden aikana ensisijainen toimi on sisätiloihin suojautuminen.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa.

Tehokkain keino välttää säteilyä on suojautua sisätiloihin. Lääkejodia sisältävien tablettien ottaminen on toissijainen keino ja uuden ohjeen mukaan sitä suositellaan enää alle 40-vuotiaille sekä raskaana oleville.

Säteilyvaaratilanteessa suurin riski on sikiöillä, pienillä lapsilla ja kasvuiässä olevilla.

STM suosittelee 3-40-vuotiaille omaehtoista varautumista ja joditablettien hankkimista. Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii valmisteet, ja parhaillaan selvitetään, mikä olisi niille paras jakelutapa.

Joditabletin saa ottaa vain viranomaisen ohjeella

Joditabletteja ei tule koskaan käyttää ilman viranomaisten ohjeistusta. Liian aikaisin tai myöhään otettuna joditabletin suojavaikutus heikkenee.

Viranomaiset kehottavat ottamaan tabletteja Säteilyturvakeskuksen riskiarvion perusteella, jos on odotettavissa, että hengitettävässä ilmassa on suuria määriä radioaktiivista jodia.

Yksi kerta-annos on yleensä riittävä. 12-40 -vuotialla kerta-annos on yksii joditabletti, 3-12 -vuotiailla lapsilla puolikas tabletti. Yksi 10 tabletin pakkaus riittää hyvin kotivaraksi. Poikkeuksellisissa pitkittyneissä säteilyvaaratilanteissa voidaan harkita uusinta-annosta.

Kaliumjodidin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Varovaisuutta on noudatettava kilpirauhassairauksia sairastavien kohdalla.
Edellinen ohje lääkejodin käytöstä oli vuodelta 2002. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestö WHO:n jodisuosituksiin.

Apteekki

APTEEKKIHAKU