Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Lääketietoa  |  25.05.2017

Viekö lääke seksihalut?

Monet yleisesti käytetyt lääkkeet voivat vähentää seksuaalista halua ja häiritä seksin onnistumista. Haitoista kannattaa puhua avoimesti lääkärissä tai apteekissa. Usein lääke on mahdollista vaihtaa toiseen, joka aiheuttaa vähemmän ongelmia.

Ihmisen seksuaalisuus on monimutkainen kokonaisuus, johon vaikuttavat esimerkiksi oma jaksaminen, tunteet ja eletty elämä. On luonnollista, että kiinnostus seksiin hiipuu, kun elämässä on huolia, stressiä tai sairastelua.

– Myöhemmin seksille voi taas löytyä omassa elämäntilanteessa enemmän voimia ja tilaa, kuvailee naisten­tautien erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Noin joka kymmenes aikuinen kärsii kuitenkin vaikeasta, elämää haittaavasta haluttomuudesta. Erektiohäiriöt ovat vielä yleisempiä: joka kolmas yli 40-vuotias mies kärsii tutkimusten mukaan vähintään keskivaikeasta erektiohäiriöstä.

Joskus ongelmien taustalla on sairauden hoidossa käytetty lääke. Esimerkiksi monet masennuslääkkeet voivat vähentää seksuaalista halua ja nautintoa, koska ne vaikuttavat aivoissa samoihin välittäjäaineisiin, joita tarvitaan myös seksissä. Toisaalta itse masennussairauskin vähentää usein kiinnostusta seksiä kohtaan.

– Kun masentunut alkaa toipua lääkityksen ja terapian tuella, hän alkaa yleensä virkistyä myös seksuaalisuuden alueella.

Haluttomuuden ei siis tarvitse olla pysyvää, vaikka masennus­lääkitystä käyttäisikin, Brusila lohduttaa.

Myös monet verenpaine-, psykoosi- ja epilepsialääkkeet sekä rauhoittavat lääkkeet voivat vaikuttaa haitallisesti seksuaalisuuteen. Toisaalta osa Parkinsonin taudin hoidossa käytetyistä lääkkeistä voi joskus lisätä seksuaalisia haluja kiusallisen paljon.

Lääkkeiden haitat ovat yksilöllisiä

Useimmiten lääkkeet vaikuttavat seksuaalisuuteen joko sukupuolihormonien tai aivojen välittäjäaineiden kautta. Ne voivat heikentää esimerkiksi miessukupuolihormoni testosteronin tai aivoissa mielihyvää tuottavien välittäjäaineiden vaikutusta. Tietyt verenpainelääkkeet voivat lisäksi haitata peniksen verenkiertoa, mikä aiheuttaa osalle miehistä erektio-ongelmia.

Brusila kannustaa puhumaan lääkkeiden haitoista avoimesti lääkärin vastaanotolla tai apteekissa. Huonoin vaihtoehto on lopettaa lääkitys omin päin.

Usein lääke on mahdollista vaihtaa toiseen valmisteeseen, joka aiheuttaa vähemmän haittoja.

– Lääkkeiden vaikutukset ovat aina yksilöllisiä. Lääke, joka sopii hyvin yhdelle, ei ehkä sovi toiselle ollenkaan.

Brusila ehdottaa, että asiakas miettisi kotona kaikessa rauhassa elämäntilannettaan ja kirjaisi ylös ongelmia, joihin hän toivoo lääkäriltä vastauksia. Silloin asiat on helpompi ottaa puheeksi vastaanotolla, vaikka vähän jännittäisi ja lääkärillä tuntuisi olevan kiire.

Kaikilla lääkkeillä on haittavaikutuksia, toisilla lievempiä, toisilla hankalampia. Mitä vakavamman sairauden hoidosta on kyse, sitä enemmän voidaan sietää myös haittoja. Jos lääkettä ei ole mahdollista vaihtaa, terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voidaan miettiä, miten haittojen kanssa pärjätään. Toisinaan helpotuksen ongelmiin tuo esimerkiksi erektiolääke, mutta joskus voidaan tarvita seksuaalineuvojan tai -terapeutin apua.

Estääkö ehkäisypilleri myös halukkuutta?

Hyvä esimerkki lääkehaittojen yksilöllisyydestä on hormonaalinen ehkäisy. Osa naisista kokee, että ehkäisyvalmisteet estävät tehokkaasti paitsi raskaaksi tulemista myös seksuaalista halua.

Osa naisista puolestaan nauttii seksistä aiem­paa enemmän, kun heidän ei tarvitse pelätä kondomiehkäisyn pettämistä. Kun olo on rento ja luottavainen, seksiin on helpompi heittäytyä.

– Hormonaalinen ehkäisy voi parantaa elämän­laatua monella tapaa: kuukautiskivut jäävät pois ja nainen voi säädellä itse, milloin kuukautiset tulevat. Tällä taas voi olla myönteinen vaikutus seksuaaliseen halukkuuteen, Brusila huomauttaa.

Etukäteen ei voi tietää, miten hormonaalinen ehkäisy kullakin naisella vaikuttaa. Sekin selviää vain kokeilemalla.

Erektiohäiriö voi kertoa valtimosairaudesta

Joskus voi olla vaikea tietää, johtuvatko seksuaalisuuden ongelmat lääkkeistä, niillä hoidettavasta sairaudesta tai jostain aivan muusta, elämäntilanteeseen liittyvästä asiasta. Erektiohäiriö voi olla miehellä ensimmäinen oire siitä, että verisuonet alkavat ahtautua ja kovettua. Jos aiemmin hyvin sujunut seksi ei enää onnistukaan, miehen olisi hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Valtimotaudin lisäksi erektiohäiriön taustalta voi löytyä esimerkiksi diabetes, verenpaine­tauti, korkea kolesteroli tai tupakointi. Myös alkoholin käyttö voi heikentää erektiota.

– Elämäntavat vaikuttavat suuresti: jos tupakoi, on ylipainoa, ei harrasta liikuntaa, elää stressaavaa elämää ja ottaa kaljoja tai viinipaukkuja, näillä kaikilla on haitallinen vaikutus seksuaaliterveyteen, Brusila sanoo.

Seksuaaliterapeutti kehottaakin miestä pohtimaan omia elintapojaan, jos erektio-ongelma vaivaa. Myös erektiolääkkeitä voidaan käyttää, mutta niiden ei pitäisi olla ongelman ainoa hoito.

Sairas tarvitsee hellyyttä ja läheisyyttä Kun sairastuu vakavasti tai elämässä on muita isompia murheita, halukkuus seksiin saattaa lopahtaa. Kriisivaiheessa seksuaalinen kiinnostus jää usein väsymyksen ja huolien jalkoihin, eikä siitä tarvitse huolestua.

– Seksin aika tulee myöhemmin, kun elämä asettuu taas aloillensa, Brusila vakuuttaa. Läheisyyttä ja hellyyttä kannattaa vaalia pari­suhteessa, vaikka seksi olisikin jostain syystä elämässä taka-alalla. Silloin seksuaalisuuden voi virittää helpommin uudelleen, kun sairaus paranee tai muu elämänkriisi väistyy.

Suomalaiseen kulttuuriin ei ole perinteisesti kuulunut, että omaa heikkoutta näytettäisiin toiselle. Moni yrittää vain olla vahva ja purra hammasta, vaikka oikeasti kaipaisi toisen tukea ja lohdutusta.

– Kun on sairas ja haavoittuvaisempi kuin terveenä, kannattaa kuitenkin rohkeasti hakeutua kumppanin syliin ja lähelle. On tärkeää, että lähimmässä ihmissuhteessa saa olla heikko ja vain ryömiä toisen kainaloon. Varsinkin sairaana ihminen kaipaa läheisyyttä ja hellyyttä sekä kauniita, arvostavia sanoja, Brusila pohtii.

Teksti Virpi Ekholm
Kuvat iStockphoto

Aiantuntijana naistentautien erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila

Lisää tietoa

Onko erektiolääkkeestä haittaa?

Suun kautta otettavilla erektiolääkkeillä on hyvä teho ja vain vähän haittoja. Ne toimivat kaikki periaatteessa samalla tavalla: lääkkeet rentouttavat peniksen sileää lihaksistoa, jolloin veren virtaus siittimeen voimistuu, erektion kovuus paranee ja sen kesto pitenee. Lääkkeet ovat hyvin tehokkaita: tutkimusten mukaan 70–90 prosenttia erektiohäiriöstä kärsivistä miehistä kokee hyötyvänsä niiden käytöstä. Lääkkeiden teho edellyttää kuitenkin seksuaalista halukkuutta. Ne eivät siis auta, jos erektiohäiriö johtuu seksuaalisen halun puutteesta.

Eri erektiolääkevalmisteiden välillä on eroja pääasiassa siinä, kuinka ­nopeasti ja pitkään ne vaikuttavat. Nopeimmillaan lääkkeen teho alkaa alle puolessa tunnissa ja se voi kestää jopa yli vuorokauden. Kaikki erektiolääkkeet vaativat lääkärin reseptin.

Erektiolääkkeiden haittavaikutukset ovat yleensä hyvin lieviä. Suun kautta otettavia erektiolääkkeitä ei saa kuitenkaan käyttää yhdessä nitron kanssa, koska ne vahvistavat nitrovalmisteiden verenpainetta laskevaa vaikutusta.

Jos suun kautta otettava lääke ei sovi tai se ei ole riittävän tehokas, erektiohäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti lääkkeellä, joka annostellaan paikallisesti joko pipetillä tai pistoksena. Ensiannos annetaan urologin vastaanotolla, mutta jatkossa ruiskutettavan lääkkeen käyttö kotioloissa on yhtä yksinkertaista kuin diabetesta sairastavien insuliinipistokset.

Lähde: Terveyskirjasto: Seksuaaliset toimintahäiriöt ja lääkkeet

Lisää tietoa

Estrogeeni auttaa yhdyntäkipuihin

Vaihdevuosien jälkeen on yleistä, että nainen kärsii emättimen kuivuudesta, arkuudesta ja ärsytyksestä. Silloin yhdyntä voi tuntua jopa sietämättömän kivuliaalta.

Oireita voi hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella, jota saa apteekista myös ilman reseptiä. Lääke vahvistaa emättimen limakalvoa ja ehkäisee paitsi yhdyntäkipuja myös emätin- ja virtsatietulehduksia. Paikallisesti käytettävä valmiste sisältää vain pienen määrän estrogeenia, joten sen aiheuttamat haitat ovat vähäisiä.

Estrogeenin avulla emättimen limakalvo rakentaa itselleen lisää solukerroksia. Jos lääkkeen käyttö lopetetaan, solukerrokset katoavat. Siksi valmistetta kannattaa käyttää jatkuvasti annosteluohjeen mukaan.

Julkaistu Terveydeksi 2/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU