‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  13.08.2019   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE JA ISTOCK

Tyhjää energiaa

Lasten ja nuorten kasvava energiajuomien kulutus huolestuttaa monia vanhempia. Tuotteiden massiivinen markkinointi kohdistuu ja vetoaa nimenomaan nuoriin kuluttajiin, mutta asiantuntijat eivät niitä alaikäisille suosittele lainkaan.

Energiajuomilla tarkoitetaan kofeiinia sisältäviä virvoitusjuomia. Kofeiinin lisäksi juomat tyypillisesti sisältävät tauriinia, guaranaa ja muita aineita, joilla uskotaan olevan suorituskykyä parantavia vaikutuksia. Moniin valmisteisiin on lisätty myös vitamiineja ja hivenaineita. Energiajuomien imago on vähemmän karkkimainen kuin tavallisten virvoitusjuomien, ja niitä saatetaan pitää vähemmän epäterveellisinä kuin tavallisia limonadeja. Totuus on kuitenkin aivan toinen.

Energiajuomien välitön piristävä vaikutus tulee kofeiinista. Kuten kaikki kahvin ystävät tietävät, kofeiini on tehokas ja nopea piriste. Se vie pois väsymyksen tunnetta ja lisää tarkkaavaisuutta. Varsinaista energiaa se ei elimistölle kuitenkaan anna. Energiajuomien, kuten muidenkin virvoitusjuomien, energia tulee sokerista. Puolen litran tölkin sisältämä sokerimäärä voi vastata jopa 20 sokeripalaa. Kevytversioista, joissa sokeri on korvattu makeutusaineilla, ei oikeata energiaa saa lainkaan. Osuvampi nimi energiajuomille olisikin piristejuoma; mitään maagista energianlähdettä niissä ei ole.

Pienessä 0,33 litran energiajuomatölkissä on saman verran kofeiinia kuin tavallisessa kahvikupillisessa, eli noin 100 milligrammaa. Puolen litran energiajuomapullossa kofeiinimäärä voi nousta jo lähemmäs 200 milligrammaa. Turvallinen enimmäismäärä kofeiinia lapselle päivässä on 2,5 milligrammaa painokiloa kohden, eli esimerkiksi 50-kiloisen lapsen kohdalla 125 milligrammaa. Ruokavirasto (entinen Evira) on asettanut alle 18-vuotiaille suositusrajaksi 50 milligrammaa kofeiinia päivässä, mikä on siis selvästi vähemmän kuin yhden energiajuomatölkin sisältämä kofeiinimäärä.

Pirteästä väsyneeksi

Lapselle kehittyy helposti kofeiiniriippuvuus. Päivittäin energiajuomia nauttiva nuori ei ehkä tunnista fyysistä riippuvuuttaan juomiin, mutta saa helposti vieroitusoireita, kuten päänsärkyä ja väsymystä, ilman kofeiiniannostaan. Tästä syystä vieroittautuminen energiajuomista täytyy lapsenkin kohdalla tehdä asteittain muutaman päivän aikana.

Mikä tekee kofeiinista niin haitallisen lapsille? Riittävä lepo on lapsille ja nuorille ensisijaisen tärkeää. Kofeiinin keskushermostovaikutukset aiheuttavat uniongelmia. Nukahtaminen hankaloituu ja unenlaatu kärsii. Väsynyt nuori hakee helpotusta oloonsa energiajuomasta ja oravanpyörä on valmis.

Energiajuomatölkkejä näkee nuorilla usein myös urheilukentillä. Kofeiinin piristävästä vaikutuksesta on kiistatta apua etenkin pitkäkestoisessa liikunnassa, mutta janojuomaksi urheilun lomaan energiajuomat eivät sovellu. Kofeiinilla on voimakas diureettinen eli nestettä poistava vaikutus. Liikkuessa keho muutenkin haihduttaa nestettä hikoilemalla, joten energiajuoman nauttiminen siis itse asiassa vain nopeuttaa elimistön kuivumista.

Nuoria ulkoilemassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositus on, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille.

Kofeiini nostaa sykettä ja verenpainetta ja saa aikaan lisälyöntejä sydämessä. Kofeiinimyrkytys voi lapselle ja herkimmille aikuisillekin tulla hyvin pienestä kofeiinimäärästä. Neljä kuppia kahvia tai pari tölkkiä energiajuomaa nopeasti nautittuna saattaa jo aiheuttaa oireita aikuiselle. Lapsella myrkytysoireita voi tulla paljon pienemmästä määrästä. Kofeiinimyrkytyksen tyypillisiä oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina ja sydämentykyttely. Vakavassa myrkytystilassa voi ilmetä myös kouristuksia. Pahimmassa tapauksessa myrkytystila voi johtaa jopa sydämen toiminnan pettämiseen.

Suomessa ei ole toistaiseksi raportoitu energiajuomista johtuneita kuolemantapauksia, mutta muualla maailmassa varottavia esimerkkitapauksia on ollut. Suomessa energiajuomien sisältämälle kofeiinimäärälle on asetettu yläraja, mutta monissa muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, näin ei ole.

Huono cocktail

Erityisen vaarallisia energiajuomat ovat sekoitettuna alkoholiin. Meillä Suomessa valmiita alkoholipitoisia energiajuomia ei ole myynnissä, mutta energiajuomia käytetään hyvin yleisesti alkoholidrinkeissä, niin baareissa kuin kotioloissakin. Kofeiinin piristävä vaikutus peittää humaltumisen tunnetta, vaikka se ei estä tai hidasta alkoholin imeytymistä elimistöön. Nautittu kokonaismäärä kasvaa helposti liian suureksi, kun olo on energinen ja humalantila ei aiheuta normaalia väsymyksen tunnetta.

Alkoholin ja energiajuomien yhteiskäyttöä on tutkittu jonkin verran, mutta ei vielä riittävästi. Amerikkalaistutkijat ovat kuvanneet alkoholin ja energiajuomien yhdistelmän vaikutuksia aivoissa jopa kokaiinin kaltaiseksi. Tämä tarkoittaisi, että aineiden nauttimisesta samanaikaisesti jäisi jälki aivoihin vuosiksi. Tutkimukset viittaavat vahvasti myös, että kofeiini lisäisi nuorilla alkoholiriippuvuuden syntymistä, sekä eri päihteiden sekakäytön riskiä. Myös toinen energiajuomien usein sisältämä aine, tauriini, on ongelmallinen alkoholin kanssa. Tauriinin ja alkoholin yhteisvaikutus elimistössä on myrkyllinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, ettei energiajuomia myytäisi alle 15-vuotiaille. Useat vähittäiskauppiaat noudattavat tätä suositusta, mutta yhtenäistä linjaa ei ole. Jossain kaupoissa on käytössä suositusta alempi ikäraja, osassa rajaa ei ole ollenkaan. Vastuu lapsen ja nuoren energiajuomakulutuksesta on siis viime kädessä vanhemmilla.

Lisätietoa aiheesta löytyy THL:n ja terveyskirjaston sivuilta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU