Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Ihonhoito  |  15.01.2020   |  Essi Kähkönen   |  iStockphoto

Eroon hilseestä

Toisin kuin voisi kuvitella, hilse ei yleensä johdu kuivasta päänahasta vaan rasvaisesta. Paras hoito on päänahan säännöllinen pesu. Hilseshampoissa on sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä vaihtoehtoja.

Erota hilse ja kuiva päänahka

Kuiva päänahka ei aina tarkoita sitä, että pään iho hilseilisi. ”Tavallisella” kuivalla päänahalla tarkoitetaan yleensä atoopikon pään ihoa, joka voi toki hilseillä, mutta huomaamattomammin. Atopiassa on kyse kui­vasta ja kutisevasta ihosta ja jopa atooppisesta ihottumasta. Atooppista ihottumaa esiintyy yleensä muuallakin kehossa kuin vain päänahassa. Hilseilevässä päänahassa on sen sijaan tavallisimmin kyse seborrooisesta ihottumasta. Lievimmillään seborrooinen ihottuma oireilee vain päänahan hilseilyllä. Kolmanneksi tavallisin hilseen aiheuttaja on psoriaasi.

Taustalla usein tali-ihottuma

Seborrooinen ihottuma on suomenkieliseltä nimeltään tali-ihottuma, ja se on yleisin hilseilevän päänahan aiheuttaja. Seborrooisessa päänahassa hilsettä on sen verran reippaasti, että se näkyy sekä pään iholla että varisemalla hartioille asti. Lievä seborrooinen päänahka oirehtii vain hilseilemällä, mutta usein se myös punoittaa ja kutisee. Hilseilevää ja punoittavaa ihottumaa voi olla lisäksi kulmakarvojen seudulla, nenänpielissä ja miehillä parta-alueella ja rintakehällä. Joskus ihottuma voi levitä jopa genitaalialueelle asti.

Hiivasienet aiheuttavat tulehduksen

Seborrooinen ihottuma ja hilseily liittyvät rasvaiseen ihotyyppiin. Sellaisessa ihossa Malassezia-hiivasienet viihtyvät hyvin. Seborrooisessa päänahan hilseilyssä on kyse näiden hiivasienten aiheuttamasta tulehduksesta. Hilseily johtuu siitä, että päänahan iho uusiutuu tulehduksen vuoksi tavallista ihoa paljon nopeammin. Ihon kaksi ulointa kerrosta uusiutuvat terveessä ihossa 6–10 viikossa, mutta tulehtunut, seborrooinen iho uusiutuu jopa kymmenessä päivässä. Uusiutuessaan kuollut ihosolukko irtoaa pään iholta hilseenä.

Hoida pesemällä päänahkaa

Seborrooisessa hilseilyssä tärkeintä on pestä päänahkaa ja hiuksia riittävän useasti, mielellään päivittäin. Moni tästä hilsetyypistä kärsivä ajattelee usein virheellisesti, että hänen päänahkansa on liian kuiva ja että sitä ei pidä rasittaa tiheällä pesemisellä. Päinvastoin, liian harva pesutahti saa Malassezia-hiivasienet päänahassa villiintymään ja tuottamaan hilsettä. Seborrooinen päänahka kiittää siitä, että se pestään hilseshampoolla kerran tai pari viikossa ja muina päivinä joko tavallisella shampoolla tai jollain hieman hoitavammalla shampoolla.

Hilseshampoo hillitsee hiivasieniä

Hilseshampoita on lääkkeellisiä sekä ei-lääkkeellisiä, ja ne sopivat kaikkiin hilse­tyyppeihin. Apteekissa myytävissä lääke­shampoissa on yleensä hiivasienten kasvua estävää ketokonatsolia tai seleenisulfidia. Niitä kannattaa käyttää alkuun kaksi kertaa viikossa 2–4 viikon ajan, ja kun päänahka on parempi, ylläpitohoidoksi riittää hilseshampoopesu kerran viikossa tai joka toinen ­viikko.

Marketeissa myytävät ei-lääkkeelliset hilseshampootkin sisältävät ainesosia, jotka kykenevät estämään sienten lisääntymistä. Ne myös kuorivat päänahkaa.

Jos pesu ei yksistään auta

Hilseshampoiden lisäksi hilseilevän päänahan hoitoa voi helpottaa auringonvalo. UV-säteillä on tulehdusta lievittävä vaikutus – kunhan ei päästä ihoa palamaan.

Ärtynyttä päänahkaa voi pesun jälkeen rauhoittaa apteekista ilman reseptiä saatavalla kortisoniliuoksella, jota lääkäri voi määrätä vahvempana. Glyserolia sisältävä käsidesikin rauhoittaa päänahkaa.

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos hilseilyyn liittyy voimakasta ihottumaa, punoitusta sekä kutinaa ja hiustenlähtöä. Kyse voi olla harvinaisemmasta ihosairaudesta tai esimerkiksi viivästyneestä kosketus­allergiasta.

Asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Liisa-Lotta Kiiski, Ihosairaala

Julkaistu Terveydeksi! 4/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU