Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Mielessä | 11.05.2020 | ERJA ELO | SIMELIUS SIMELIUS/JANNE PELTONEN
Mikael Gabriel halusi antaa Mielinauha-keräykselle kasvot, koska on nähnyt faniensa kautta, miten synkkiin ajatuksiin ihminen voi pudota. Hädän hetkellä jokainen meistä tarvitsee kuuntelijaa.
Ensimmäiset viestit olivat shokki. Mikael Gabriel oli 23-vuotias, uransa nousukiidossa oleva rap-artisti, kun hän alkoi saada synkkiä viestejä nuorilta faneiltaan.
Elettiin vuotta 2013, hän oli julkaissut kolmannen studioalbuminsa, jossa purki omaa pahaa oloaan rankkoihin lyriikoihin. Musiikki sai vastakaikua faneilta, joista monella oli vaikeita ongelmia.
Mikaelin sähköpostiin ja sometileille alkoi tulvia avautumisia, avunpyyntöjä ja itsemurhaviestejä. Hän näki kuvia viillellyistä käsivarsista, joita peittivät vanhat arvet tai vuotava veri.
Hän lukee edelleen kaikki saamansa viestit ja vastaa osalle, vaikka oikeiden sanojen löytäminen tuntuu vaikealta.
– Olen omaksunut jonkinlaisen tsempparin roolin. En voi antaa ihmisille lääketieteellisiä neuvoja, mutta yritän luoda toivoa huomiseen ja valoa tulevaisuuteen.
Tänä vuonna hän antoi kasvonsa Mielinauha-keräykselle, koska kokee siten voivansa auttaa laajempaa joukkoa.
– Tuntuu, että nykypäivänä monet ihmiset ovat yksinäisiä ja heillä on paha olo. Olen itsekin kamppaillut paljon mielenterveysasioiden kanssa, joten aihe lähellä sydäntäni.
Vaikeissa tilanteissa hän on itse saanut tukea muilta ja haluaa siksi antaa apua eteenpäin. Hädän hetkellä jokainen meistä tarvitsee kuuntelijaa.
Yhtenä kampanjan tavoitteena on vähentää mielenterveyden häiriöihin liittyvää stigmaa. Mikael Gabriel on kertonut julkisuudessa avoimesti omista ongelmistaan.
Hän eli rikkinäisen lapsuuden Helsingissä Malmin lähiössä. Suhde virolaisvenäläiseen yksinhuoltajaäitiin oli vaikea, eikä hän tavannut isäänsä. Kouluvaikeudet ja pikkurikokset veivät hänet neljäksi vuodeksi lastenkotiin Kainuun Hyrynsalmelle.
Nuorena hän pohti kaikkia pakoreittejä, jopa itsemurhaa. Hän kokeili päihteitä ja musiikkia, josta tuli lopulta pelastus. Kovalla työllä ja sinnikkyydellä hän onnistui keräämään ympärilleen oikeita ihmisiä ja raivaaman tiensä suomiräpin huipulle.
Suosion hurjimpina vuosina hän keikkaili jatkuvasti, esiintyi elokuvissa ja suosituissa tv-ohjelmissa, joista Vain Elämää nosti hänet suuren yleisön tietoisuuteen.
Elämään kuului jatkuvaa juhlintaa suuren maailman räppäreiden tyyliin. Omaa statusta nostivat kalliit kellot, korut, merkkilaukut ja designervaatteet, hän hankki jopa 6 000 euron lenkkarit, mutta tavarat eivät tuoneet onnea.
Kunnianhimoinen artisti jäi koukkuun menestykseen ja jahtasi uusia huippuja. Tasainen elämä alkoi tuntua alamäeltä, eikä hän ollut tyytyväinen enää mihinkään, ei jaksanut innostua edes platinalevystä.
Mikael Gabriel antoi kasvonsa Mielinauha-keräykselle, koska kokee siten voivansa auttaa laajempaa joukkoa.
Ahdistus ja uupumus pysäyttivät Mikael Gabrielin loppuvuodesta 2018, ja hän jäi pitkälle tauolle.
Kuukausien kuluessa ilo palasi elämään, nyt hän tekee paluuta kesän festarilavoille muuttuneena miehenä.
Entinen lähiöräppäri asuu Espoossa suuressa omakotitalossa, hän harrastaa golfia ja rentoutuu hoitamalla puutarhaa.
Omassa pihassa kasvaa kasviksia, yrttejä ja kukkia.
Elämään tuovat hyvää fiilistä perhe, ystävät, koira, luonnossa liikkuminen ja musiikin tekeminen oman bändin kanssa. Onnelliseen elämään ei tarvita äärimmäisyyksiä.
– Yritän tehdä mahdollisimman hyvää musiikkia ja elää seesteisempää elämää kuin lapsena ja nuorena.
Tulevaisuuttaan Mikael Gabriel ei suunnittele sen tarkemmin. Muuttuvan koronapandemian aikana se olisikin mahdotonta.
– Olisi tärkeää, että ihmiset kuuntelevat ja tukevat toisiaan tällaisena aikana, kun ilmassa on negatiivisia viboja tulevaisuudesta. Pidetään yhtä ihmiskuntana ja hoidetaan homma himaan, niin päästään jatkamaan normaalia elämää.
Koronapandemia on luonut Suomeen poikkeuksellisen tilanteen, jossa monen mielenterveys on koetuksella ja kriisiapua tarvitaan kipeästi.
Tänä vuonna Mielinauha-keräyksen tuotto ohjataan kotimaiseen kriisiauttamiseen. Kerätyillä varoilla vahvistetaan yhteiskuntaa, jossa yhä useammalla olisi joku, joka kuuntelee ja on läsnä elämän vaikeissa hetkissä.
– Ihmiset tarvitsevat nyt kuuntelijoita ja keskusteluapua. Mielinauha-keräys tarjoaa hyvän tilaisuuden näyttää välittävänsä niistä, jotka tarvitsevat tukea ja apua, kertoo Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Mielinauha-keräykseen voi osallistua ostamalla neljän euron hintaisen mielinauhan kampanja-apteekeista. Lisätietoa keräyksestä ja muita auttamistapoja löydät mielinauha.fi -kampanjasivustolta.
Mielinauha-keräys on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n joka keväinen kampanja. Mielinauha on saanut esikuvansa Vihreästä mielenterveyden tietoisuusnauhasta (Green Ribbon), joka on käytössä muun muassa Iso-Britanniassa ja Irlannissa, jossa sillä on taisteltu esimerkiksi mielenterveyteen liitettävää stigmaa vastaan.