‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  15.12.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

HUS antoi korotetun D-vitamiinisuosituksen epidemian ajaksi

D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion mahdollisesta yhteydestä on kerääntynyt tietoa pitkin syksyä.

HUS suosittelee D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana kaikille yli 70-vuotiaille ja ympärivuorokautisessa hoidossa asuville aikuisille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Lisäksi aikuisille tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, koska tummaihoisten iho kehittää tyypillisesti vähemmän D-vitamiinia kuin vaalea iho. Kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden painoindeksi (BMI) on yli 30, HUS suosittelee hieman isompaa eli 50 mikrogramman annosta vuorokaudessa, koska ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve ja suurentunut riski vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautimuotoon.

HUS:n suositukset poikkeavat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) antamista kansallisista suosituksista. Normaalioloissa suositus D-vitamiinilisälle on alle 75-vuotiaille lokakuusta maaliskuuhun 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa ympäri vuoden.

- Vaikean koronavirustaudin riski kasvaa yli 70-vuotiailla. Tämän vuoksi suosittelemme koronavirusepidemian aikana D-vitamiinilisää jo 70-vuotiaille sekä erityisryhmille kansallista suositusta korkeampaa annosta, linjaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Vahva tutkimusnäyttö puuttuu

Immuunipuolustuksen kannalta tärkeän D-vitamiinin merkitystä covid-19-taudin ehkäisyssä ja hoidossa on tutkittu ahkerasti kuluneen vuoden aikana. Vaikka useissa tutkimuksissa on havaittu käänteisiä yhteyksiä D-vitamiinipitoisuuden ja covid-19-taudin esiintymisen sekä taudin vakavuuden välillä, selkeä tieteellinen näyttö hypoteesilta toistaiseksi puuttuu. 

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ja amerikkalainen asiantuntijaorganisaatio (American Institute of Medicine) ovat jo antaneet HUS:in kaltaisia suosituksia D-vitamiinilisien käyttöön pandemian aikana. Myös brittitutkijat suosittevat suurempien D-vitamiinilisäsuositusten käyttöön ottoa Englannissa.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) peräänkuuluttaa satunnaistettujen lisätutkimusten tarvetta aiheesta, jotta saadaan selville, onko D-vitamiinista apua väestötasolla koronapandemiasta ja yksilötasolla covid-19-taudista selviämisessä. Suomalaisten D-vitamiini saanti on THL:n mukaan hyvä, eikä saantisuosituksia ole koronan vuoksi toistaiseksi ollut tarve muuttaa.

THL muistuttaa kuitenkin, että olemassa olevien suositusten noudattaminen laajasti väestössä on tärkeää, koska D-vitamiinin saantisuosituksilla ehkäistään nimenomaan vitamiinin puutostilan esiintymistä väestössä – ja siten mahdollisesti vaikeaan covid-19-infektioon sairastumista.

Apteekki

APTEEKKIHAKU