‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  22.07.2021   |  JENNI JUNTUNEN   |  INGIMAGE

Jumppaa turvotus pois

Säännöllinen liikunta auttaa ehkäisemään ilmavaivoja ja vatsan turvotusta. Ota täsmäliikkeet avuksi tukalassa tilanteessa.

Turvottaako? Paras tapa ennaltaehkäistä ilmavaivoja on välttää liian istumisen ja stressin lisäksi ruokia, jotka eivät sovi omalle vatsalle. Esimerkiksi keinotekoiset makeutusaineet, maitotuotteet ja muut huonosti imeytyviä hiilihydraatteja eli niin ­sanottuja FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet voivat aiheuttaa ongelmia herkkävatsaisille. Muun muassa kaalit, sipulit ja palkokasvit voivat lisätä suoli­kaasun määrää häiritsevästi.

Jos vahinko on jo tapahtunut ja suuhun meni jotain sopimatonta, helpotusta tukalaan oloon voi hakea ruoansulatuselimistöä stimuloivilla eteentaivutuksilla ja keskivartalon kierroilla. Liike, ­jossa jalat nostetaan selinmakuulla syliin tunnetaan jooga­piireissä tuulenpoistajana tai suoremmin sanoen: pieruliikkeenä. Vaikutusta voi tehostaa 
nostamalla jalat yksitellen syliin.
Polvien halauksesta on muutakin hyötyä. Kun navan vetää kohti selkärankaa ja kurkottaa nenällä polviin, vatsalihakset aktivoituvat ja vatsa voi litistyä pysyvämminkin.

Myös erilaiset vartalon kierrot seisten, ­makuulla ja istuen lisäävät painetta keskivartaloon ja aktivoivat ruoansulatuselimistöä.
Rangan kierron voi tehdä istualtaan koukistamalla jalan ja nostamalla sen toisen jalan yli. Samalla ylävartaloa kierretään vastakkaiseen suuntaan. Koukistuneen jalan polvea voi halata vastakkaisella kädellä tai voimistaa kiertoa nostamalla käden kuvan mukaisesti polven yli. Toinen käsi asetetaan maahan selän takana, jolloin selkä on helpompi pitää suorana.
Vartalon kierrot hellivät myös selkää ja parantavat rangan liikkuvuutta.

Kuvitus: Antti Pulkkinen

Julkaistu Terveydeksi! 2/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU