Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 23.01.2023 | JAANA TAPIO | ISTOCKPHOTO
Vahva puristusvoima saattaa jopa ennustaa pidempää ikää ja sitä voi helposti treenata.
Käsien puristusvoimaa tarvitaan moniin päivittäisiin askareisiin. Esimerkiksi säilyketölkkien avaaminen, kauppakassien kantaminen tai lumen luonti eivät onnistu ilman käsien puristusvoimaa. Puristusvoiman heikkenemisen ensimmäinen merkki onkin se, jos arkiset askareet alkavat vaikeutua ja tavarat putoilla käsistä.
Käsien puristusvoimalla on laajempikin yhteys ihmisen toimintakykyyn. Tutkimuksissa on todettu, että vahvat käsien puristusvoimat voivat jopa ennustaa pidempää ikää. Ikääntymisen myötä puristusvoima alkaa heiketä 60. ikävuoden paikkeilla, vielä jyrkemmin seitsemänkymppisenä, ja naisilla puristusvoima on miehiä heikompi murrosiästä lähtien.
Onneksi puristusvoimaa ja sitä kautta toimintakykyään voi treenata. Kaikenlainen käsillä tekeminen kannattaa. Touhua vaikkapa puutarhassa tai tartu harjanvarteen, luo lumet ja nostele raskaita esineitä. Urheilulajeista puristusvoimaa kehittävät mailapelit, erityisesti sellaiset, joissa maila on suhteellisen painava. Hyviä lajeja ovat esimerkiksi padel tai tennis. Kuntosaliliikkeistä tehokkaita käsille ovat taljaliikkeet ja kahvakuulalla tehty hauiskääntö kämmen ylöspäin. Myös soutaminen niin vesillä kuin kuntosalin soutulaitteella on eduksi.
Mikäli käsien puristusvoima on jo päässyt huonoksi, kannattaa harkita apuvälineitä, joilla suolakurkkupurkki aukeaa vaivatta ja avain kääntyy lukossa. Käsitreeniä kannattaa silti jatkaa apuvälineistä huolimatta.
Terveydenhuollossa ja liikuntapalveluita tarjoavissa paikoissa voi oman puristusvoimansa selvittää puristusvoimamittarilla. Testi on helppo ja nopea mutta laitteet hintavia, joten laitetta harvemmin hankitaan kotiin. Jos arki sujuu ilman, että kauppakassit lipsuvat käsistä, ei testille välttämättä ole tarvetta.
1. Purista etusormen ja peukalon välissä paperiarkkia.
2. Yritä vetää arkki pois toisella kädelläsi. Mitä paremmin paperi pysyy, sitä vahvempi on etusormen ja peukalon puristusvoima.
1.Tartu palloon, esimerkiksi tarkoitukseen suunniteltuun stressipalloon tai tennispalloon. Pidä pallo kämmenpohjassa sormet hieman koukistettuina.
2. Puristele palloa niin kauan kuin jaksat. Kymmenen toistoa on jo hyvä saavutus, parikymmentä erinomainen.
Asiantuntijana Marjo Rinne, UKK Terveyspalvelut Oy
Julkaistu Terveydeksi! 4/2022