‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  19.04.2021   |  JENNI JUNTUNEN   |  ISTOCKPHOTO

Kuntopiiri luonnon helmassa

Metsä, mikä mainio kuntosali! Puut, oksat, kivet ja kannot ovat oivallisia apuvälineitä kehonpainoharjoitteluun kävely- tai juoksulenkin lomassa.

Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa suositellaan harrastettavan ainakin kaksi
kertaa viikossa. Lenkkeilyyn saa mukavasti lisätehoa, kun siihen yhdistää lihasvoimaharjoittelun lämmittelyn jälkeen.

Staattinen kyykky puunrunkoa vasten tuntuu taatusti poltteena reisissä ja pakaroissa. Jos 90 asteen kulma on liian raskas, voit koukistaa jalkoja vähemmän. Alaraajojen lihaksia voi treenata lenkkipolun varrella myös istuutumalla ison kiven päälle ja nousemalla ylös. Lisävastusta kaipaava tekee perinteisiä kyykkyjä ja nappaa kivenmurikan syliin painoksi.

Sopivan kokoinen kivi käy painoksi myös esimerkiksi hauiskääntöihin ja vatsalihaskiertoihin. Keksi itse lisää käyttötarkoituksia!

Kaatunutta puunrunkoa vasten on hieman kevyempi punnertaa kuin maantasossa. Myös perinteinen ojentajadippi onnistuu puunrunkoa vasten: Istuudu puunrungolle kämmenet vasten puunrunkoa, nosta takamus ilmaan ja laske sitä hitaasti kohti maata, kunnes kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Punnerra ylös ja toista. Dipin voi tehdä suorin jaloin tai kevennettynä jalat koukussa.

Entäpä onnistuisiko leuanveto tukevassa puunoksassa roikkuen? Kokeile myös hyppiä tasajalkaa kannolle tai sen yli molemmin puolin.

Lihaskuntotreenin päätteeksi voit vielä venytellä metsän kuntosalilaitteita vasten. Takareisien venytys onnistuu, kun nostat jalan kaatuneelle puunrungolle ja nojaudut eteenpäin. Pohkeet venyvät mukavasti puuta vasten, samoin rintaranka.

Loppurentoutus metsässä

Miltä kuulostaisi metsäkylpy kuntoilun päätteeksi? Japanilainen shinrin-yoku on metsäterapiamuoto, jossa keskitytään havainnoimaan luontoa.

Kulje rauhallisesti vailla päämäärää, aisti risujen rasahtelu jalkojen alla, metsän tuoksut ja lintujen liverrys. Metsässä oleskelu rauhoittaa, laskee stressitasoja ja verenpainetta, kohottaa mielialaa ja voi parantaa vastustuskykyä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU