‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  08.10.2020   |  RIITTA ALAKOSKI   |  INGIMAGE

Päätetyöläisen ryhtiliike

Paljon päätteillä, pelikonsoleilla tai kännykällä aikaa viettävän niska painuu helposti virheasentoon, jossa leuka on liian edessä.

Yksi suurimmista ryhtiin vaikuttavista tekijöistä on niskan asento. Paljon päätteillä, pelikonsoleilla tai kännykällä aikaa viettävän niska painuu helposti virheasentoon, jossa leuka on liian edessä. Sama ilmiö on nähtävissä paljon käsitöitä tekevillä. Asento lisää niskahartia-alueen jännitteitä, yläselän jäykkyyttä ja niskakipuja. Ne voivat puolestaan aiheut­taa muun muassa sormien puutumista ja toistuvaa päänsärkyä.

Yksi niskan virheasennon pitkäaikaisseurauksista on kaula- ja rintarangan yhtymäkohtaan ilmestyvä emännänkyhmy. Rasva- ja sidekudoksesta koostuva kyhmy on kehon tapa suojata etukumaran asennon ylirasittamaa kohtaa. Emännänkyhmy on yhä nuorempien vaiva – sitä esiintyy jopa koululaisilla.

Niskan huono ryhti kertoo usein myös kaulan ja niskan alueen lihasten heikkoudesta ja olkapäiden huonosta liikkuvuudesta. Päätetyön tekijöillä tyypillistä on, että kaulan alueen lihakset heikkenevät ja niskalihakset kiristyvät jatkuvassa venytyksessä. Esimerkkiliikkeellä voidaan sekä vahvistaa kaulan lihaksia että lisätä niskan yläosan liikkuvuutta. Harjoitetta kannattaa tehdä sitkeästi muutaman kerran päivässä, jotta tuloksia alkaa syntyä.

Niskan ja kaulan harjoittelun lisäksi omaan ryhtiin voi vaikuttaa tarkkailemalla asentoaan eri tilanteissa ja vaihtelemalla työskentelyasentoa päivän mittaan.

Ryhdin kannalta hyviä, helposti tehtäviä harjoitteita ovat muun muassa yläselkään kohdistuvat kiertoliikkeet ja rintalihasten venyttely. Myös olkapäiden liikkuvuutta kannattaa kehittää esimerkiksi keppijumpalla tai pyörittelemällä hartioita.

Hoida someniskaa leuan oikealla asennolla:

Kuvitus Amir Tahvonen

1. ISTU TAI SEISO hyvässä asennossa. Vedä leuka kevyesti kohti rintaa.

2. ASETA ETOSORMESI vasten leukaa ja paina kämmenen yläosa kevyesti vasten rintakehää.

3. VIE LEUKAA hieman taaksepäin. Liike aiheuttaa tunteen kaksoisleuasta. Pidä asento noin 5 sekunnin ajan.

4. PALAUTA LEUKA alkuasentoon. Etusormella varmistat, että et palaute leukaa liian pitkälle eteenpäin.

5. TEE LIIKE 10 kertaa. Pidä lepotauko ja toista koko harjoite vielä kaksi kertaa.

27 kg

Aikuisen pää painaa noin viisi kiloa. Kun päätä kallistaa 60 asteen kulmassa eteenpäin, niskan lihaksiin kohdistuva rasitus voi olla jopa 27 kiloa.

Leuka pystyyn

Niin tabletilla kuin kännykällä ollessa on tärkeää pitää leuka koko ajan kevyesti rintaa kohti vedettynä. Ryhdille ja erityisesti niskalle kiitollisimmassa sometusasennossa näyttö on nostettuna nenän korkeudelle. Asentoa tulisi joka tapauksessa vaihdella usein.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU