‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  16.04.2024   |  MARIA ÖFVERSTRÖM   |  ISTOCK

Pinaatista lisämakua ja ravinteita

Viimeistään nyt kevään koettaessa on hyvä hetki tarkastella, millä väreillä lautasensa täyttää. Pinaatti on helppo raaka-aine, jota voi lisätä moniin ruokiin.

Kaupoissa myydään sekä paksulehtistä pinaattia että niin sanottua baby-pinaattia. Ero näiden välillä on se, että baby-pinaattia voi lisätä esimerkiksi salaattiin sellaisenaan. Tavallinen paksulehtinen pinaatti sen sijaan on hyvä ryöpätä eli keittää pari minuuttia vähässä vedessä ennen tarjoilua. Ryöppäys poistaa pinaatista nitraattia. 

Pinaattista saa lisämakua ja vitamiineja ruokaan kuin ruokaan. Siinä on erityisen paljon A-, C- ja K-vitamiinia, ja se sisältää myös runsaasti rautaa ja kalsiumia. Pinaattia voi lisätä keittoihin, lettuihin, perunamuusiin, sämpylätaikinaan, smoothieihin, pizzaan, muhennoksiin ja salaatteihin. Myös pakastepinaatti on oivallinen valinta: sulatettua pinaattia voi käyttää samalla tavalla kuin ryöpättyä tuorepinaattiakin. Kevään edetessä voit vaihtaa kaupan pinaatin nokkosen tuoreisiin versoihin. 

Kokeile pinaattiuunimunakasta

Pinaattiuunimunakkaisiin tarvitaan kananmunia, babypinaattia, kirsikka-tomaattia, suolaa ja mustapippuria. Voitele pienet uuninkestävät annosvuoat kevyesti öljyllä. Riko vuokiin kananmuna niin, ettei keltuainen hajoa. Huuhtele pinaatinlehdet ja pilko pienemmiksi.

Painele munaseoksen joukkoon pinaattia ja muutama huuhdeltu kirsikkatomaatti. Mausta munat suolalla ja pippurilla. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 18–20 minuuttia tai kunnes keltuainen on juuri ja juuri kypsynyt.

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Apteekki

APTEEKKIHAKU