Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  27.01.2020   |  Verna Julkunen   |  Kyung Jin Jung, Ingimage

Pysy pystyssä

Kun tasapaino toimii, pysyy varmemmin pystyssä silloinkin, kun kurkottaa jakkaralla seisten yläkaappiin tai sienestää muhkuraisilla mättäillä.

Tasapaino edellyttää aistien, ennen kaikkea näön ja tuntoaistin, sisäkorvan tasapainoelimen ja keskushermoston yhteistyötä. Iän myötä tasapaino heikkenee, joten sitä kannattaa harjoittaa kaiken ikäisenä toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

Tasapaino ei ole pysyvä ominaisuus, vaan siihen vaikuttavat monet ihmisen elämänkaareen liittyvät asiat. Tasapainoa voivat heikentää myös hermo-lihasjärjestelmän toimintaan hetkellisesti vaikuttavat tekijät, kuten vireystila, lääkkeet ja päihteet.

UKK-instituutti suosittelee työikäisille kestävyysliikunnan lisäksi lihaskuntoa kohentavaa, liikehallintaa ja tasapainoa kehittävää liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Tanssi tai pallopelit, kuten tennis, ovat erinomaisia lajeja tasapainon kehittämiseen.

Myös maastossa lenkkeileminen ja hiihtäminen kehittävät tasapainoa. Kehonhallintaa kehittävät lajit, kuten taiji, jooga, pilates tai asahi, soveltuvat tasapainon kehittämiseen ja ylläpitoon.

Jos maila ei pysy kädessä, kärsivällisyys ei riitä joogaan tai tanssiessa tuntuu, että omistaa kaksi vasenta jalkaa, voi tasapainoa harjoittaa erillisillä tasapainoharjoituksilla. Kuvan liikkeet vahvistavat tasapainon lisäksi pohkeiden ja keskivartalon lihaksia, jotka ovat tasapainon kannalta tärkeitä. Tasapainoharjoittelua voi tehdä missä tahansa – se ei ole kovin raskasta tai vaadi erityisiä välineitä.

Lähteet: UKK-instituutti, THL, MLL

Lisää tietoa

Riisu kengät

Metsäpolut juurakkoineen ja käpyineen, kiviset tiet, ylä- ja alamäet ja muut epätasaiset alustat ovat kaikki herkkua tasapainolle. Kaikkein parasta olisi kulkea avojaloin – tai näin talviaikaan vähintään sukkasiltaan sisätiloissa. Erityisen tärkeää kengittä kuljeskelu olisi lapsille. Kun jalassa ei ole kenkää, lapsi oppii korjaamaan asentoaan alustan vaatimalla tavalla, jolloin tasapaino kehittyy.

Vuosittain tapahtuu 174 800 vapaa-ajan kaatumista, kompastumista tai liukastumista.*

* Pois lukien koti-, liikenne-, työ- ja liikuntatapaturmat. Lähde: THL 2017

Varpaille nousu ja raajojen kurotus

1 Asetu nelinkontin ja kurota vastakkaiset raajat pitkiksi eteen ja taakse. Pidä raajat linjassa vartalon kanssa ja jännitä keskivartalo.

2 Käännä raajoja ilmassa ulospäin auki. Palauta raajat suoraksi ja laske rauhallisesti alas. Toista liike toiselle puolelle. Tee 2 x 10 toistoa.

1 Seiso lantionlevyisessä haarassa, nouse rauhallisesti päkiöiden varaan ja nosta kädet vartalon jatkoksi. Pidä nilkat suorina ja paino tasaisesti koko päkiällä. Pysy hetki ylhäällä ja laske sitten kannat alas.

2 Toista liike 10 kertaa. Voit lisätä vaikeus­astetta siirtymällä pehmeälle alustalle tai sulkemalla silmät.

Julkaistu Terveydeksi! 4/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU