Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  29.04.2019   |  Anna Haikarainen   |  Kuva: Essi Kuula

Taukojumppaa toimistoon

Päätetyössä ryhti painuu helposti etukumaraan ja olkapäät kiertyvät sisäänpäin. Lapaluiden yhteenveto on tehokas vastaliike lysähtäneelle istuma-asennolle. Liikettä tehostaaksesi voit pitää lapaluita yhdessä muutaman sekunnin ja sitten rentouttaa ne rauhallisessa tahdissa.

Toinen hyvä taukojumppa on yhden käden pystypunnerrus, jossa käsiä nostetaan ylös vuoro­tahtiin. Liike saa hartioiden alueen aineenvaihdunnan ja verenkierron tehokkaasti liikkeelle.

Tee molemmat liikkeet mieluiten ryhdikkäässä seisoma-asennossa, katse eteenpäin suunnattuna. Jos olet kiireinen, muutamakin liike vetreyttää ja vilkastuttaa verenkiertoa niska-hartia-alueella.

Päätetyötä tekevän tulisi muistaa hyvän työskentelyasennon merkitys. Ryhti kannattaa pitää mahdollisimman suorana, pää pystyssä eikä eteenpäin työntyneenä ja katse suuntautuneena alaviistoon. Kun asento on rento, niska-hartiaseutu kuormittuu vähemmän. Työpöydän ja työtuolin säädöt kannattaa käydä läpi ammattilaisen kanssa.

Työskentelyasentoa tulisi vaihtaa pari kertaa tunnissa. Jos istut enemmän, nouse seisomaan tai jos työskentelet pääasiassa seisaallaan, laskeudu välillä istumaan. Tee jaloittelun yhteydessä edellä kuvattuja jumppaliikkeitä ja pyörittele myös olkapäitä.

Valitse jaloillesi sopivat työkengät, tarvittaessa ammattilaisen avustuksella. Seistessä voit hyödyntää erilaisia alustoja, kuten tasapainolautoja, joiden päällä voi pysyä pienessä liikkeessä. Seistessä painon on hyvä jakautua molemmille jaloille tasaisesti.

Jos niska-hartiaseudun kipuilu ei helpota omin konstein, kannattaa ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin. Jos kipu säteilee esimerkiksi yläraajoihin tai siihen liittyy muita oireita, kuten pahoinvointia ja kuumetta, on syytä käydä lääkärissä.

40 % yli 30-vuotiaista naisista ja 20–30 % saman-ikäisistä miehistä on kärsinyt niskakivuista edeltävän vuoden aikana.

Mikä laji päätetyöläiselle?

Taukojumpan lisäksi päätetyöläisen on hyvä harrastaa liikuntaa, joka huoltaa ja vahvistaa niska-hartiaseudun lihaksia. Vahvat lihakset auttavat pitämään ryhdin suorempana. Hyviä urheilulajeja tähän ovat esimerkiksi sauvakävely, keppi­jumppa, tanssi, jumppa, kunto­nyrkkeily, vesijuoksu, hiihto, venyttely ja jooga.

Julkaistu Terveydeksi! 1/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU