Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ravitsemus ja liikunta | 14.10.2025 | MARIA ÖFVERSTRÖM | GETTY IMAGES
Lehtikaali on noussut viime vuosina yhdeksi trendiraaka-aineeksi, eikä ihme, sillä sen monikäyttöisyys on vertaansa vailla.
Lehtikaali on noussut viime vuosina yhdeksi trendiraaka-aineeksi, eikä ihme, sillä sen monikäyttöisyys on vertaansa vailla. Lehtikaalia voi syödä sekä raakana että kypsennettynä, ja on ravintoarvojensa puolesta varsinaista terveysruokaa. Lehtikaalista saa muun muassa kalsiumia, rautaa, kaliumia, karoteenia ja C-vitamiinia.
Lehtikaali ei muodosta kaalinkerää vaan siitä käytetään sen kiharareunaiset tummanvihreät lehdet. Myös punaiset ja violetit lajikkeet tekevät tuloaan. Lehtikaalista käytetään lehtiosa, eli sitkeä ja kovahko lehtiruoti poistetaan huolellisen pesun jälkeen. Lehtikaalin karvautta ja sitkeyttä voi vähentää muutamalla helpolla kikalla: Kun lehtikaalin lehteä hieroo hetken käsissään, se pehmenee ja maku muuttuu miedommaksi. Siihen voi myös lisätä jotain happoa, esimerkiksi sitruunanmehua, joka myös tasapainottaa ja tuo raikkautta. Myös pieni määrä suolaa kannattaa ripauttaa joukkoon.
Tällä käsittelyllä lehtikaali sopii hyvin raakana syötäväksi, esimerkiksi salaatin joukkoon silputtuna. Sitä voi lisätä myös lämpimänä tarjoiltaviin ruokiin, kuten wokkeihin, keittoihin, pastakastikkeisiin, pataruokiin – lähestulkoon mihin vaan. Se kestää hyvin kypsennystä.
Lehtikaalia on viljelty antiikin ajoista lähtien, mutta Suomen valloittamisen matka on ollut pitkä. Lehtikaalin syrjäytti satoisampi valkokaali, ja vasta 2010-luvun puolella kuluttajat löysivät lehtikaalin uudelleen. Nyttemmin lehtikaalia on tarjolla lähes kaikissa kaupoissa. Lehtikaalin satokausi alkaa Suomessa kesäkuussa ja jatkuu aina joulukuuhun saakka. Sitä myydään yleensä valmiiksi pussitettuna, eikä hintakaan ole kovin korkea.
Julkaistu Terveydeksi! 3/2025