‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  27.07.2023   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCKPHOTO

Vesijumppa -tehokasta ja helppoa

Veden vastus pakottaa kehoa käyttämään lihaksia tehokkaasti ilman, että lihakset kipeytyvät.

Vesiliikunnan paras puoli on matala kynnys aloittaa. Ei tarvitse olla liikunnallinen eikä välttämättä osata edes uida voidakseen hyötyä vesijumpasta. Nivelvaivaisetkin pystyvät veden nosteen takia tekemään monia sellaisia liikkeitä, jotka eivät kuivalla maalla onnistuisi.

Vesijumppa sopii niillekin, joilla on ylipainoa. Ihminen painaa vedessä vain noin neljä kiloa ollessaan siellä kaulaansa myöten. Siksi vesiliikunta tuntuu monesta mukavalta. Vesijumppa sopii hyvin myös raskaana oleville, sillä vatsa painaa vedessä vähemmän.

Vesijumpan hyviä puolia on myös sen tehokkuus. Vedessä liikkuessa hapenkulutus on suurempaa kuin maalla, ja syke nousee helposti korkeaksi. Veden vastus myös pakottaa käyttämään kaikkia lihaksia tehokkaasti. Liikunnan tehoa on helppo säädellä oman kunnon mukaan: kovakuntoinen liikkuu nopeammin, aloittelija hitaammin mutta hyötyy silti. Lihakset eivät yleensä kipeydy vesivoimistelusta, joten laji sopii myös tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiville. 

Vesijumppa onnistuu mökillä

Mökkiranta on turvallinen paikka harjoitella vesijumppaa, kunhan ei mene veteen liian syvälle. Etäisyys rannasta on sopiva, kun jalat ylettyvät pohjaan ja vesi olkapäiden korkeudelle. Tukea voi ottaa laiturista. Mikäli sellaista ei ole, käy avuksi myös vaahtomuovinen lötköpötkö.

Yhtä liikettä toistetaan 15 kertaa ja kierroksia tehdään 1–3. Jos kunto on huono, riittää vesijumpaksi alkuun kymmenen minuutin kuntoilu. Kunnon kohotessa pidennä harjoituksen kestoa. Jumpan jälkeen voi myös venytellä.

Luonnonvesissä liikkuvan kannattaa muistaa suojautua auringolta aurinkovoiteella, laseilla ja hatulla. Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella ennen veteen menoa.

 

1. Haarahypyt

Ota kiinni laiturista. Hyppää jalat haaralleen ja taas kiinni. Halutessasi voit päästää irti laiturista ja ottaa myös kädet mukaan liikkeeseen.

2. Kädet auki ja ristiin

Seiso tukevasti selkä suorana vesi kaulaan asti. Nosta kädet sivuille veden pinnan alapuolella. Paina sitten kädet lantion eteen suoriksi ja nosta taas sivuille.

Apuvälineitä vesijumppaan

Erilaisilla käsissä pidettävillä lisävastuksilla saat liikkeisiin lisää tehoa. Esimerkiksi vaahtomuoviset hymynaamakiekot auttavat treenaamaan lihasvoimaa, samoin kuin vesihanskat, jotka tekevät käsistä kuin räpylät. Erityisen hyvin käsien apuvälineet sopivat keskivartalon ja niska-hartiaseudun lihasten harjoittamiseen.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU