Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  08.12.2017

Diabeetikon suunhoito – miksi se on tärkeää?

Harmittomaksi mielletty ientulehdus voi kehittyä parodontiitiksi, joka altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Diabeetikon suu sairastuu muita herkemmin, mutta hampaiden hoito jää helposti liian vähälle huomiolle.

Kohonnut verensokeri, kohonnut verenpaine ja ylipaino – tyypin 2 diabeetikolla on usein monta asiaa hoidettavanaan, ja tässä yhtälössä suun hoito voi unohtua. Diabeteksen hoito on kuitenkin kokonaisvaltaista, ja huonosti hoidettu suu voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa. Diabetes puolestaan altistaa suun tulehduksille ja vaikeuttaa niiden paranemista. Joskus epäily diabeteksesta voi herätä hammaslääkärin vastaanotolla.

Huonosti paranevat suun tulehdukset voivat olla merkki esidiabeteksesta, tilasta, jossa sokerinsietokyky on heikentynyt ja josta kehittyy vähitellen tyypin 2 diabetes, erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen kertoo.

Kytkös diabeteksen ja huonon suun terveyden välillä selittyy kroonisella, matala-astei­sella tulehduksella. Siinä elimistöön vapautuu tulehduksen välittäjäaineita, ja se löytyy tyypin 2 diabeteksen lisäksi esimerkiksi sydän- ja verisuoni- sekä muistisairauksien taustalta. Sama, hiljaisena tulehduksenakin tunnettu tila liittyy parodontiittiin, hampaiden kiinnityskudoksen sairauteen.

– Diabetes altistaa parodontiitille, ja se puolestaan sydän- ja verisuonisairauksille. Mutta kun parodontiitti saadaan hoidettua, diabeetikon ennestäänkin korkea valtimosairausriski pienenee.

Hoidettu parodontiitti näkyy hyvällä tapaa pitkässä sokerissa eli veren pitkäaikaisessa glukoositasossa. Tämä HbA1c-arvo kuvaa diabeteksen hoitotasapainoa, ja suurena se kertoo kohonneesta riskistä saada diabeteksen lisäsairauksia.

Ientulehdus kannattaa hoitaa heti

Parodontiitti saa lähes aina alkunsa ientulehduksesta. Ikenet tulehtuvat, kun bakteeripeite pääsee muhimaan ienkudoksen pinnalla riittävän pitkään.

Hampaiden huolellinen harjaus kahdesti ja hammasvälien puhdistus kerran päivässä poistaa bakteeripeitteet, Heikkinen sanoo.

Terve ien on vaaleanpunainen, tiiviisti hampaassa kiinni eikä vuoda verta. Turvonneet, harjattaessa verta vuotavat ikenet ovat tulehtuneet. Toisin kuin saattaisi luulla, verenvuoto on syy tehostaa hampaiden ja hammasvälien puhdistusta, eikä laittaa harjaa hyllylle.

Ellei tilanne parane parissa viikossa hyvällä omahoidolla, kannattaa ottaa yhteyttä hammaslääkäriin. Ientulehdusta kuitenkin vähätellään, eikä sitä lähdetä näyttämään hammaslääkärille yhtä herkästi kuin vaikka verta vuotavaa jalkaa lääkärille.

– Tulehtuneiden ikenien alla on pahimmillaan kämmenen kokoinen tulehdusalue, josta vapautuu verenkiertoon vaarallisia bakteereja ja niiden erittämiä aineita.

Jos hampaiden pinnalle kertyvää bakteeripeitettä ei poisteta harjaamalla, se kovettuu yhdessä syljen sisältämien mineraalien kanssa hammaskiveksi. Hammaskivi tunkeutuu ikenien alle, jolloin sen ja hampaan väliin muodostuu tasku. Ien irtoaa hampaasta ja ientasku syvenee: ientulehdus muuttuu parodontiitiksi.

Ientaskut tarjoavat bakteereille hyvän paikan lisääntyä, ja ennen pitkää tulehdus pääsee etenemään syvemmälle kudokseen hampaita tukevaan leukaluuhun asti. Parodontiitti on jo pitkällä, kun hammas alkaa liikkua.

Parodontiitti ei aiheuta kipua. Jotta se havaittaisiin ajoissa ja sen eteneminen voitaisiin pysäyttää, olisi tärkeä käydä säännöllisesti hammaslääkärillä tutkituttamassa ja hoidattamassa suu ja hampaat.

– Ientulehdus on palautuva tila, parodontiitti palautumaton, ja siksi ientulehdus kannattaa hoitaa heti kuntoon.

Lääkkeet ja kuiva suu lisäävät kariesriskiä

Diabeteksen hoitoon käytetyistä lääkkeistä osa vähentää syljeneritystä ja altistaa kuivalle suulle. Kuivassa suussa happohyökkäys kestää tavallista pidempään, jolloin hampaat reikiintyvät eli niihin tulee kariesta tavallista herkemmin. Diabeetikon kariesriskiä kasvattaa myös sairauteen liittyvä kudosten sokeroituminen, mikä koskee myös hampaita ja ienkudoksia normaalisti suojaavaa iennestettä. Toistuva verensokerin nopea korjaaminen hiilihydraateilla voi sekin jouduttaa reikiintymistä, varsinkin jos se tapahtuu yöllä, jolloin hampaita suojaavan syljen eritys on vähäisintä.

– Kuiva suu vaatii entistäkin huolellisempaa puhtaanapitoa. Kuivalle suulle on omat hammastahnansa, ja tarvittaessa suuta voi kostuttaa apteekista saatavilla geeleillä ja suihkeilla.

Kuiva suu ja diabeteksen heikentämä vastustuskyky lisäävät suun sieni-infektioita. Suupolte, kipu ja paha haju viittaavat sieni-infek­tioon, joka vaatii hammaslääkärin hoitoa.

– Puhtaassa suussa suun mikrobifloora on tasapainossa. Suu kannattaa huuhdella syömisen jälkeen ja muistaa puhdistaa hampaiden ohessa myös hammasvälit.

Suuhuuhdetesti paljastaa tulehduksen

Säännölliset hammaslääkärin tekemät suun ja hampaiden tutkimukset auttavat löytämään ikenissä ja hampaissa tapahtuvat muutokset ajoissa. Käyntivälit ovat yksilölliset.

– Esimerkiksi lohjenneen paikan korjaaminen on akuuttia hoitoa, jonka yhteydessä hammaslääkäri ei ehdi katsoa koko suuta – vaikka joskus joku niin luuleekin.

Määrävälein tehtävissä tarkastuksissa mitataan myös ientaskujen syvyys ja tarkistetaan suun limakalvojen kunto.

– Hammaslääkäreistä osalla on käytössään suun aktiivisen tulehduksen paljastava suuhuuhdetesti. Se paljastaa potilaan parodontiitin riskin.

Myös lääkäri ja diabeteshoitaja voivat käyttää suuhuuhdetestiä potilaan suun terveydentilan seuraamiseen. Tarvittaessa he voivat ohjata potilaan hammaslääkärin vastaanotolle.

Diabeetikon olisi hyvä käydä samalla hammaslääkärillä, joka pystyy seuraamaan suussa tapahtuvia muutoksia. Oman hammaslääkärin tulee olla perillä diabetesta sairastavan potilaan verensokeriarvoista, lääkityksestä, omahoidosta ja ravitsemuksesta, tupakoinnista ja mahdollista lisäsairauksista, sillä ne kaikki vaikuttavat suun kuntoon. Oma hammaslääkäri voi tarvittaessa lähettää potilaan erikoishammaslääkärille.

Lisää tietoa

Vältä suun sairaudet

Harjaa hampaat aamuin illoin. Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluoritahnalla. Jos suu on kuiva, valitse hammastahna, joka ei sisällä vaahtoainetta eli natriumlauryylisulfaattia. Sähköhammasharja on perinteistä hammasharjaa tehokkaampi. Voit aika ajoin tarkistaa pesutuloksen apteekista saatavilla plakki­värjäystableteilla.

Muista puhdistaa hammasvälit. Huolehdi hammasvälien puhdistuksesta kerran päivässä hammasväliharjalla tai soft-pickseillä – tikun ja harjan välimuodoilla. Omiin hammasväleihin sopivat välineet varmistuvat hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Vältä napostelua, suosi säännöllistä ateriarytmiä. Aina kun suuhun sujahtaa jotain muuta kuin vettä tai ksylitolia, suussa käynnistyy happohyökkäys. Sen aikana suun bakteerien tuottama happo liuottaa hampaita suojaavaa kiillettä, ja hampaiden puolustuskyky niiden reikiintymistä vastaan laskee.

Käytä ksylitolia. Syömisen jälkeinen happohyökkäys laantuu, kun otat suuhun täysksylitolipastillin tai pureskelet viitisen minuuttia täysksylitolipurukumia. Näin käytettynä ksylitoli ei kohota verensokeria.

Pyri eroon tupakasta. Tupakointi heikentää ienten verenkiertoa ja lisää iensairauksia sekä vaikeuttaa niiden hoitoa. Tupakointi edistää matala-asteista tulehdusta elimistössä ja heikentää elimistön puolustuskykyä altistaen suusairauksille. Tukea ja tietoa tupakasta vieroitukseen saa hammaslääkäriltä ja apteekista.

Varaa aika hammaslääkärille. Käy hammaslääkärillä sovitusti. Varaa aika, jos ikenet vuotavat, eikä vuoto laannu omahoitoa tehostamalla parissa viikossa. Hammaslääkäriä tarvitaan myös, jos suussa on paha haju tai maku, hampaissa on liikkuvuutta tai suussa on haavauma tai kipua.

Asiantuntijana EHL, HLT Anna Maria Heikkinen

Teksti Virve Järvinen
Kuvitus Mirkka Eskonen
Asiantuntijana erikoishammaslääkäri, hammaslääketieteen tohtori Anna Maria Heikkinen, HYKS, Suu- ja leukasairauksien poliklinikka ja Hammaslääkäriliitto

Julkaistu: Terveydeksi! 4/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU