‹ Takaisin

Terveys  |  19.12.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCK

Hengitystieinfektioita runsaasti liikkeellä

Influenssaepidemia on alkanut ja RSV-epidemia käynnistymässä. Myös koronaa on edelleen liikkeellä. Asiantuntija muistuttaa, että myös jouluna pitää sairastaa kotona.

Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on tällä hetkellä runsaasti liikkeellä Suomessa, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Influenssaepidemia on alkanut ja RSV-epidemia käynnistymässä. Myös koronaa on edelleen liikkeellä, vaikka syysaallon huippu on jo ohitettu.

Influenssaa, RSV:tä ja koronaa sekä muita hengitystieinfektioita voidaan estää ottamalla suositellut rokotukset. Tehokkkaita keinoja hengitystieinfektioiden ehkäisyssä ovat myös koronapandemian aikana tutuksi tulleet käsien pesu, maskin käyttö sekä oikea aivastus- ja yskimistekniikka. Hyvä ilmanvaihto ja kotona sairastaminen ehkäisevät myös tartuntoja.

-Tärkeää tartuntojen ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluna. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiin kuuluvia, kuten vanhuksia, sanoo THL:n johtava asiantuntija Anna Katz.

Hengitystievirusinfektioita hoidetaan samalla tavalla

Hengitystieinfektion aiheuttajaa voi harvoin tietää oireiden perusteella. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireenmukainen hoito ja lepo. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia tai pahenevat, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon kuten muidenkin sairastumisien kohdalla.

Influenssan ja koronavirusinfektion hoidossa voidaan käyttää myös viruslääkkeitä lääkärin arvion mukaan. Niiden käytössä oleellista on, että hoito voidaan aloittaa riittävän aikaisin.

Hengitystieinfektion jälkeen töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan.

Virusinfektioissa tartuttavuus alkaa vähentyä oireiden alkamisen jälkeen. Jälkinuha tai -yskä voi jatkua pitkäänkin, eikä se estä paluuta esimerkiksi töihin, kouluun ja päiväkotiin.

Apteekki

APTEEKKIHAKU