Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  15.03.2021   |  ESSI KÄHKÖNEN   |  ISTOCKPHOTO

HPV-rokote ehkäisee syöpiä

HPV-rokotuksilla voidaan tulevaisuudessa ehkäistä arviolta 300 papilloomaviruksen aiheuttamaa syöpää vuodessa ja säästää 1 700 elinvuotta. Miksi rokote herättää huolta? THL:n tutkija Heini Salo vastaa.

Mitä syöpiä HPV- eli papilloomavirus aiheuttaa?

Naisille virus aiheuttaa muun muassa kohdunkaulan syöpää sekä ulkosynnyttimien ja emättimen syöpää, miehille esimerkiksi peniksen syöpää. Kummallekin sukupuolelle ne aiheuttavat etenkin pään ja kaulan alueen syöpiä, kuten kielentyven ja nielurisan syöpää, kurkunpään syöpää ja nenänielun syöpää. Virus aiheuttaa myös esimerkiksi peräaukon syöpää.

HPV tarkoittaa ihmisen papillooma­virusta. HPV-virustyyppejä on kaikkiaan lähes 200 kappaletta. Niistä 13 aiheuttaa syöpää. Korkean syöpäriskin HPV-tyyppejä ovat 16 ja 18.

Miten tehokkaasti HPV-rokote estää syöpää?

Rokotusohjelman HPV-rokote estää korkean syöpäriskin virustyyppien 16 ja 18 aiheuttamia infektioita 95-prosenttisesti. Valtaosa esimerkiksi kohdunkaulan syövistä on näiden kahden virustyypin aiheuttamia.

HPV-infektio aiheuttaa vuosittain miehille ja naisille yhteensä noin 300 syöpää. Lisäksi HPV-infektion kehittämiä kohdunkaulan syövän esiasteita löytyy papakokeissa noin 3 000 kappaletta vuosittain.

Ketkä saavat HPV-rokotteen?

Rokotetta tarjotaan maksutta kaikille viides- ja kuudesluokkaisille eli 11–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Varhaisteinit on järkevää rokottaa sen vuoksi, että HPV tarttuu pääosin seksissä, ja rokotteesta saa parhaimman hyödyn ennen seksielämän aloittamista. Ilman rokotusta kahdeksan kymmenestä saisi vakavalle taudille altistavan papilloomavirustartunnan jossakin elämänsä vaiheessa.

Tyttöjen vuosittainen rokotuskattavuus on ollut Suomessa noin 70 prosenttia.

Miksi HPV-rokote annetaan nyt myös pojille?

Rokottamalla pojat voidaan ehkäistä suoraan myös miesten syöpiä. Molemmat ­sukupuolet rokottamalla saadaan samalla aikaan parempi laumasuoja HPV-infektiota ­vastaan.

Näkyykö rokottaminen jo tilastoissa?

Rokotuksilla voidaan tulevaisuudessa ehkäistä arviolta 300 syöpätapausta vuodessa ja säästää 1 700 elinvuotta. Kolmestasadasta ehkäistystä syövästä kaksi kolmannesta on naisten syöpiä ja yksi kolmannes miesten syöpiä.

Nykyisissä syöpätilastoissa rokotteen antama syöpäsuoja ei ymmärrettävästi vielä näy. Ensimmäiset HPV-rokotukset annettiin tytöille vuonna 2013 ja pojille syksyllä 2020. Syövät kehittyvät hitaasti, ja vanhimmat rokotetut ovat nyt parikymppisiä.

Mikä HPV-rokotuksissa huolestuttaa?

Rokotuksiin liittyvät huolet ja pelot ovat aina monisyinen juttu. Netin villeinä rehottavat keskustelupalstat ovat otollista maaperää lietsoa näkemyksiä, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon. HPV-rokotteen on väitetty jopa lisänneen kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä tai olleen syynä nuorten kuoleman­tapauksiin. Mitkään näistä väitteistä eivät pidä paikkaansa.

Mitä haittaa HPV-rokotteesta voi olla?

Yleisin haitta on pistosalueen paikallinen kipu, josta on raportoinut yhdeksän kymmenestä rokotetusta. Noin puolet rokotetuista on raportoinut pistosalueen punoituksesta tai turvotuksesta, päänsärystä, sairauden tunteesta tai lihassärystä. Näitä vähemmän on raportoitu pahoinvoinnista, ripulista tai kuumeilusta.

Pyörtymisistäkin on raportoitu. Ne eivät kuitenkaan liity itse rokotteeseen, vaan nuoren kokemaan pistospelkoon.

Miten HPV-rokotteiden turvallisuutta on tutkittu?

Lääkkeet, myös rokotteet, käyvät aina läpi tarkan tutkimus- ja hyväksymisprosessin ennen markkinoille pääsyä. Rokotteiden tehon, turvallisuuden ja haitat arvioi Euroopan lääkevirasto EMA, ja Suomessa rokotteiden turvallisuutta valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

EMA teki lisäselvityksen HPV-rokotteiden turvallisuudesta Tanskan lääkeviranomaisten pyynnöstä vuonna 2015. Selvitystyö käynnistettiin, kun Tanskassa oli raportoitu HPV-rokotusten jälkeen havaituista POTS-oireyhtymätapauksista. ”Ylösnousuherkkyytenä” tunnettu POTS on autonomisen hermoston harvinainen säätelyhäiriö. EMA:n mukaan HPV-rokotteella ei ollut syy-yhteyttä oireyhtymään.

Maailman terveysjärjestön WHO:n rokote­turvallisuuskomitea julkaisi vuonna 2013 raportin, joka perustui yli 175 miljoonan jaetun rokoteannoksen kokemukseen. WHO:n mukaan HPV-rokotteiden turvallisuudesta on kiistaton näyttö.

Asiantuntijana erikoistutkija Heini Salo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Julkaistu Terveydeksi! 1/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU