Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  04.08.2022   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Jäikö lomajuominen päälle?

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Terassilta töihin -kampanja havahduttaa tarkkailemaan omaa juomista ja tarjoaa tukea arkeen palaamiseen.

Moni juo kesällä ja loma-aikana enemmän alkoholia kuin muulloin. Kun arki alkaa, voi vähentäminen olla vaikeaa. Tämä näkyy myös Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämän Päihdeneuvontapuhelimen yhteydenotoissa. Loppukesästä auttavaan puhelimeen ottavat yhteyttä ihmiset, jotka ovat huomanneet lomajuomisen jääneen päälle.

- On tosi hienoa, että ihmiset ottavat yhteyttä tällaisessa tilanteessa, sillä monet vakavammat ongelmat ovat ehkäistävissä, jos omaan riskijuomiseen havahtuu riittävän aikaisin. Siksi jokaisen alkoholia käyttävän on hyvä silloin tällöin pysähtyä pohtimaan omaa juomistaan, sanoo Päihdeneuvonnan päällikkö Kaisa Åberg.

OttoMitta auttaa hahmottamaan oman alkoholinkäytön määrää

Terassilta töihin -kampanja kannustaa tarkkailemaan omaa alkoholinkäyttöä ja antaa vinkkejä vähentämiseen. Kampanjan materiaaleihin kuuluu EHYTin julkaisema OttoMitta-sovellus alkoholinkäytön seurantaan ja alkoholinkäytön riskien tunnistamiseen. Sovellukseen syötetyn tiedon perusteella OttoMitta arvioi pidempiaikaisen alkoholinkäytön riskiprofiilia, ja antaa tarvittaessa palautetta.

- Oman tilanteen arvioimiseksi on tärkeää selvittää kuinka paljon, usein ja millaisissa tilanteissa alkoholia juo. OttoMitta on hyvä väline oman juomisen tarkkailuun. On tavallista aliarvioida alkoholinkulustaan, sillä oman alkoholinkäytön määrää on vaikea hahmottaa, jos siitä ei pidä kirjaa, kertoo Åberg.

Käypä hoito -suositusten mukaan korkean riskin taso on terveillä työikäisillä miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Tämä katsotaan hälytysrajaksi, jolloin viimeistään alkoholinkäyttöä tulisi vähentää. Juomisen lisääntyessä haitat alkavat näkyä terveyden lisäksi myös monilla muilla elämänalueilla.

Apua ja tukea on tarjolla

Aina alkoholinkäytön vähentäminen ei onnistu omin voimin, sillä alkoholi voi aiheuttaa vahvan riippuvuuden. Ammattiapua voi hakea esimerkiksi terveyskeskuksesta tai työterveydestä, josta ohjataan tarvittaessa eteenpäin päihdepalveluihin.

- Kun haluaa arvioida omaa tilannettaan ja pohtia vaihtoehtojaan, Päihdeneuvonnan ammattilaiset vastaavat numerossa 0800 900 45 ympäri vuorokauden. Soittaminen on maksutonta eikä soittajan tarvitse kertoa nimeään, Åberg vinkkaa.

- Joskus ulkopuolinen tuki ja apu ovat tarpeen, mutta vähentäminen tai lopettaminen on mahdollista ihan jokaiselle.

Ehyt ry:n sivuilta löytyy vinkkejä juomisen lopettamiseen ja vähentämiseen sekä mielenkiintoisia blogikirjoituksia aiheesta.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. 

Apteekki

APTEEKKIHAKU