‹ Takaisin

Terveys  |  01.09.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Joko olet ladannut Koronavilkun?

Koronavilkku-älypuhelinsovellus auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja ja estämään viruksen leviämistä.

Koronavilkku-sovelluksen avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Koronavilkun avulla altistuneet – myös ne, joita sairastuneet eivät tunne – pystytään tavoittamaan nopeammin ja kattavammin.

Mistä löydän Koronavilkun?

Koronavilkun voi ladata ilmaiseksi App Storesta ja Google Play -kaupasta. Latauslinkit löytyvät myös koronavilkku.fi-sivustolta. Sovellus on saatavilla suomen- ja ruotsinkielisenä. Englanninkielinen sovellus julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Paljastaako Koronavilkku henkilöllisyyteni?

Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Koronavilkku ei tallenna nimeäsi, syntymäaikaasi tai yhteystietojasi. Se ei pysty selvittämään sinun tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää sijaintitietoja. Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut sovelluksen ja todennut sen luotettavaksi.

Miten Koronavilkku toimii?

Sovellus arpoo puhelimellesi tunnuskoodin, joka ei sisällä tietoja sinusta tai puhelimestasi. Kohdatessasi toisen käyttäjän 15 minuutin ajan ja alle kahden metrin etäisyydellä sovelluksenne jakavat tunnuskoodinsa toisilleen Bluetooth-tekniikkaa hyödyntäen. Käyttäjien henkilöllisyyttä tai sijaintia ei tallenneta. Sovellus säilyttää tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.

Kun joku käyttäjistä ilmoittaa tartunnastaan sovellukselle, sovellus lähettää sen keräämät tunnuskoodit palvelimelle. Mikäli sovelluksesi tunnuskoodi on noiden palvelimelle ladattujen tunnuskoodien joukossa, saat tiedon mahdollisesta altistumisesta. Saadessasi ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa myös toimintaohjeet jatkoa varten. 

Jos sinulla todetaan tartunta koronavirustestillä, saat terveydenhuollon ammattilaiselta avauskoodin. Kun syötät koodin sovellukseen, lähettää sovelluksesi keräämänsä tunnuskoodit palvelimelle. Näin kohtaamasi, tartunnalle mahdollisesti altistuneet ihmiset saavat siitä tiedon.

Mitä sovellus ei tee?

Sovellus tunnistaa vain mahdollisia altistumistilanteita, mutta altistumisen varsinainen todennäköisyys arvioidaan yhdessä terveydenhuollon kanssa. Sovellus ei jaa viranomaisille tietoa lähikontakteista eikä sellaisia henkilötietoja, jonka avulla altistuneet voidaan yhdistää tartuntaketjuun ilman erillistä haastattelua. Sovelluksen altistumisilmoitus ei myöskään oikeuta esimerkiksi tartuntatautipäivärahaan. 

Sovelluksen käyttäjä ei saa tietoa henkilöstä, jolla on vahvistettu tartunta tai tietoa ajankohdasta, jolloin mahdollinen altistuminen on tapahtunut.

Koronavilkku-käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta.

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Kehittämistyöhön ovat osallistuneet THL:n lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä SoteDigi Oy. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastasi Solita Oy.

Apteekki

APTEEKKIHAKU