‹ Takaisin

Terveys  |  09.03.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Korkea verenpaine vahingoittaa munuaisia

Vain viidesosalla suomalaisista verenpaine on ihannetasolla. Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Korkean verenpaineen taustalla on usein elintavat, kuten runsas suolan käyttö.

Noin kahden miljoonan suomalaisen verenpaine on kohonnut ja vain 20 prosentilla verenpaine on tavoitetasolla. Kohonneesta verenpaineesta puhutaan, kun verenpaine on vastaanotolla 140/90 tai yli ja kotona mitattuna korkeintaan 135/85. Verenpainetauti on yleisempää yli 50-vuotiailla, mutta myös nuoren henkilön verenpaine voi olla koholla. 

Verenpainetauti voi aiheuttaa akuutin tai kroonisen munuaisvaurion kenelle tahansa. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, sillä se ei aina aiheuta oireita. 

- Korkea verenpaine nostaa painetta myös munuaisten hiussuonikeräsissä. Tämä vaurioittaa munuaisia aiheuttaen muun muassa kudoksen arpeutumista, mikä on omiaan nostamaan verenpainetta entisestään. Syntyy siis haitallinen ympyrä, kuvailee nefrologi, dosentti Daniel Gordin.

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistava kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat aktiivista D-vitamiinia.

Arvioiden mukaan 10 prosentilla suomalaisista on krooninen munuaistauti. Krooninen munuaisten vajaatoiminta on merkittävä verenpainetta nostava sairaus ja lähes kaikilla munuaisten vajaatoimintaa sairastavalla on korkea verenpaine.

Kohonneen verenpaineen syynä usein myös elintavat

Suomalaisten suolankäyttö on edelleen liian runsasta suosituksista huolimatta. Paitsi että suolankäyttö nostaa verenpainetta, se myös heikentää lääkkeiden tehoa.

Verenpainetta nostavat myös runsas alkoholin tai piristeiden käyttö, vähäinen fyysinen aktiivisuus, ylipaino, tupakointi ja salmiakki tai lakritsi. Myös yleisesti käytössä olevat reseptivapaat tulehduskipulääkkeet voivat nostaa verenpainetta.

- Verenpaineen hoidon on oltava kokonaisvaltaista. Tällä tarkoitetaan elintapahoitoa, ja jollei se riitä, lääkehoitoa. Hyvin usein tarvitaan molempia. Kohonneen verenpaineen lääkehoitoa suositellaan, kun verenpaine on vastaanotolla elintapahoidosta huolimatta 140/90 tai yli, Gordin kertoo.

Jos verenpaineesi on koholla:

  • Siirrä suolasirotin piiloon. Suosituksen mukaan suolaa tulisi syödä alle viisi grammaa päivässä. Useimmat saavat suolaa kaksinkertaisen annoksen päivästä.
  • Tupakointi kannattaa lopettaa aina, sillä lopettamisesta on vain hyötyä omalle terveydelle.
  • Lisää joka päivään annos reipasta liikuntaa ja useampi annos kasviksia.
  • Säästä alkoholi juhlahetkiin ja lopeta tissuttelu, jos siitä on tullut tapa.
  • Jos lääkärisi on määrännyt sinulle lääkehoidon, ota se ohjeiden mukaan.

Maailman munuaispäivää vietetään 9.3.2023. Lisätietoja Munuaisviikosta ja Maailman munuaispäivästä löytyy Munuais- ja maksaliiton sivulta

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneiden ja elinsiirron saaneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia ja ajaa heidän oikeuksiaan. Liitto antaa tietoa munuais- ja maksasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä, edistää elinluovutuksia sekä toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Apteekki

APTEEKKIHAKU