‹ Takaisin

Terveys  |  27.07.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Koronatestaus pakollista korkean riskin maista tuleville

Tartuntatautilain väliaikainen muutos velvoittaa korkean riskin maasta saapuvan hakeutuvan testiin, vaikka terveydenhuolto ei ottaisi matkustajaan yhteyttä.

Tartuntatautilakiin pari viikkoa sitten tehtyjen väliaikaisten muutosten takia kaikki maahantulon yhteydessä tehtävät koronatestit ovat nyt pakollisia. Pakollinen testaus koskee matkustajia, jotka saapuvat korkean riskin maasta ja jotka ovat syntyneet vuonna 2005 tai sitä ennen.

Jos matkustajalla on todistus hyväksyttävästä COVID-19-rokotussarjasta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut aikaa vähintään 14 vuorokautta tai todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista, hänen ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin maahantulon yhteydessä.

Valtioneuvoston asetus määrittelee erikseen ne maat, joista saavuttaessa ei tarvitse mennä testeihin. Tarkemmat terveysturvallisuussäännöt löytyvät THL:n matkustussivuilta

Testistä kieltäytyminen voi johtaa sakkoihin

Testeihin on hakeuduttava siinäkin tapauksessa, että terveydenhuolto ei ota matkustajaan yhteyttä maahantulon jälkeen. Yhteydenoton puuttuminen ei vapauta lakisääteisestä velvoitteesta. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa. Maahantuloon liittyvät koronatestit ovat testattavalle maksuttomia.

Tällä hetkellä THL kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle näissä maissa levinneiden koronavirusmuunnosten takia. Lisäksi erityistä varovaisuutta tulee noudattaa matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle ja maihin, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

THL suosittelee, että matkustajat käyttäisivät jo ennen Suomeen saapumistaan Finentry-palvelua. Palvelusta saa ohjeita maahantuloa varten ja voi varata ajan koronatestiin Suomessa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU