‹ Takaisin

Terveys  |  16.01.2023   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCKPHOTO

Koukussa nikotiiniin?

Moni tupakasta eroon haluava vaihtaa savukkeet nikotiinikorvaustuotteisiin. Miten voi varmistaa, ettei nikotiinituotteista tule pysyvä tapa ja samalla synny uutta riippuvuutta?

Harva sanoo – saati myöntää − olevansa koukussa nikotiinin, vaikka monelle asia on täyttä totta. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos pyrkii eroon tupakasta ja ryhtyy käyttämään nikotiinikorvausvalmisteita ilman ohjausta tai tuotteiden käyttöohjeita lukematta.

– Nikotiini aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten muutkin riippuvuutta aiheuttavat aineet. Suurina annoksina käytettynä nikotiini voi aiheuttaa esimerkiksi rytmihäiriöitä, sanoo keuhkosairauksien ylilääkäri Heikki Ekroos Porvoon sairaalasta.

Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin sydämen syke nousee ja verenpaine kohoaa. Sen on myös todettu heikentävän esimerkiksi verenpainelääkkeiden tehoa ja sädehoitojen vaikutusta. Nikotiini lisää verisuonitukosten ja kakkostyypin diabeteksen riskiä ja vaikuttaa etenkin nuoren aivojen kehitykseen, erityisesti kognitiivisten taitojen kehittymiseen.

– Nikotiini on ihmisen elimistölle myrkky. Erityisen haitallista se näyttäisi tutkimusten valossa olevan niille, joilla on tai on ollut sydänoireita, Ekroos sanoo.

Nikotiinista eroon pääsy vaatii ohjausta

Nikotiini vapauttaa aivoissa dopamiinia, joka saa aikaan mielihyvän tunnetta ja lisää toisaalta vähitellen sietokykyä. Juuri siksi nikotiinista on vaikea päästä eroon.

– Riippuvuuden voimakkuuteen vaikuttavat asiat ovat osittain henkilökohtaisia ja esimerkiksi sillä on usein merkitystä, käyttävätkö läheiset ihmiset ympärillä nikotiinia sisältäviä tuotteita vai eivät. Sosiaalinen paine käyttämiseen tai sen lopettamiseen on olemassa.

Ekroos kannustaa pyristelemään irti nikotiiniriippuvuudesta, vaikkei se ole helppoa.

– Jos potilas on tulossa leikkaukseen, otan aina esille tupakoinnin. Moni saa kipinän lopettamiseen, kun kerron, miten tupakointi ja myös nikotiinituotteiden käyttö hankaloittaa haavan paranemista ja lisää komplikaatioriskiä.

Vielä parempi Ekroosin mukaan olisi, jos potilas pääsisi eroon tupakan lisäksi nikotiinista.

– Tämä on hyvä tavoite, mutta vaatii useimmiten enemmän aikaa ennen leikkausta. Toisaalta jos kyseessä on kiireetön leikkaus, ajallisesti tämä onnistuisi usein hyvinkin.

Avaintekijä asiassa on Ekroosin mukaan asiantunteva ohjaus, jonka olisi hyvä olla nykyistä kiinteämpi osa terveydenhuoltoa.

– Tarvitsisimme enemmän kokeneita hoitajia, jotka kävisivät potilaan kanssa konkreettisesti läpi, miten päästään irti tupakasta ja nikotiinista. Ohjeeksi eivät riitä pelkästään sanat ”lopeta käyttäminen”.

Entä jos tuotteita saisi vain apteekista?

Jos Ekroos saisi päättää, nikotiinituotteita myytäisiin vain apteekissa, jolloin niiden myyntiin olisi mahdollista liittää myös myyntihetkellä asiantuntevaa neuvontaa. Oleellista olisi kysyä asiakkaalta, onko nikotiiniriippuvuudesta eroon pääseminen vasta alussa vai jo loppusuoralla.

Ekroos kuvailee, että kohtaa toisinaan potilaita, jotka ajattelevat, ettei nikotiinista esimerkiksi purkasta saatuna ole juurikaan haittaa tai jotka saattavat käyttää sekaisin niin nikotiinikorvaustuotteita, tupakkaa kuin sähkötupakkaa.

– Nikotiinikorvaustuotteet ovat oikein käytettynä hyvä apua tupakasta eroon pääsemisessä. Tällä hetkellä ne ovat kuitenkin myydyin lääkeaineemme, ja niitä käytetään väljästi ja joskus väärinkin.

Ekroos korostaa, että oikein käytettyinä esimerkiksi nikotiinilaastareista voi olla iso apu.

– Nikotiinituotteiden käyttämisen lopettaminen ei ole yksioikoista. On ymmärrettävä, miten esimerkiksi lyhyt- ja pitkävaikutteista laastaria käytetään, miten vahvuuksia vähennetään ja miten käyttö lopetetaan asteittain kokonaan.

Asiantuntijana keuhkosairauksien ylilääkäri Heikki Ekroos, Porvoon sairaala HUS

Nikotiinin haitat

  • Nopeuttaa sykettä, supistaa verisuonia ja aiheuttaa verenpaineen kohoamista.
  • Altistaa rytmihäiriöille.
  • Vaikuttaa haitallisesti sikiön kehitykseen ja syntyneen lapsen aivojen kehitykseen.
  • Lisää verisuonitukosten ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.
  • Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että se saattaa edesauttaa solujen muuttumista syöpäsoluiksi ja lisätä syöpäsolujen jakaantumista.

Lähteet: thl.fi ja ilmansyopaa.fi

Julkaistu Terveydeksi! 4/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU