‹ Takaisin

Terveys  |  17.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Maski ei sovellu kaikille

Hengityssairaiden voi olla vaikea käyttää maskia. Maskin käyttöä voi kuitenkin harjoitella, vain hengityksen vajauksesta kärsivien ei tule käyttää maskia ollenkaan.

Mitä useampi käyttää ruuhkaisissa liikkumis- ja asiointitilanteissa kasvomaskia, sen suurempi suoja kanssaihmisille saavutetaan. Maskia ei tule kuitenkaan tyrkyttää kenelläkään. Hengityssairauksista kärsivän voi olla vaikea, jopa mahdoton käyttää maskia.

Koronaepidemia ja viime viikolla julkistettu maskisuositus on herättänyt keuhkosairaiden kohdalla pelkoja siitä, miten sairaudesta tietämättömät ihmiset suhtautuvat maskittomuuteen: antavatko tilaa ja turvavälejä liikkua ja hoitaa asioitaan vai onko seurauksena vihamielisiä katseita. Hengitysliitolta on toivottu jopa rintamerkkiä tai muuta tunnusta osoittamaan muille ihmisille hengityssairaus: se ei useinkaan näy päällepäin. 

– Hengitysliitto toivoo nyt suomalaisilta yhteishenkeä ja ymmärrystä myös niille, jotka eivät voi terveydellisistä syistä maskia käyttää. Erityisiä tunnusmerkkejä hengityssairaudesta emme lähde edistämään, sillä ne eivät kuulu 2020-luvulle, tiivistää järjestöjohtaja Mervi Puolanne ilmoittaa.

Maskin käyttöä voi harjoitella

Kasvomaskin käyttö on pääosin turvallista myös hengityssairauksia sairastaville. Vain hengityksen vajauksesta kärsiville käyttöä ei suositella ollenkaan. 

Maskin käyttöä kannattaa harjoitella. Aluksi maskin vastuksen läpi hengittämistä kannattaa kokeilla kotona rauhallisesti istuen. Monille tulee maskin käyttöä aloitettaessa hikoilua tai pyörrytyksen tunnetta, mutta nämä yleensä väistyvät maskiin tottumisen jälkeen. Tärkeää on myös löytää itselle sopiva maski.

Jos harjoittelusta ja rauhallisesta aloituksesta huolimatta maskin kanssa on vaikea hengittää, sitä ei tule käyttää.

Joka viidennellä suomalaisella on ajoittaisia hengityshäiriöitä tai diagnosoitu hengityssairaus. Myös muissa pitkäaikaissairauksissa saattaa olla pahenemisvaiheita tai sairaus edennyt niin pitkälle, että maskin käyttö on haastavaa.

Jos maskin soveltuvuus omaan terveydentilaan mietityttää, kannattaa asia ottaa puheeksi oman hoitavan lääkärin kanssa.

Lisätietoa maskin käytöstä löytyy Hengitysliiton sivuilta.

Apteekki

APTEEKKIHAKU