‹ Takaisin

Terveys  |  24.09.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Maskisuositus laajenee

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) täydentää aiemmin antamaansa maskisuositusta.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja on mahdotonta välttää. Kaupat, ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot ja apteekit ovat tiloja, joissa maskin käyttäminen olisi suositeltavaa epidemian kiihtymisvaiheessa. 

Epidemiatilanne vaihtelee alueittain. Nyt annetut ohjeet on tarkoitettu työkaluksi viranomaisille. Jos sairaanhoitopiirit ja alueelliset viranomaiset päätyvät siihen, että alue on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, ne voivat ottaa käyttöön laajennetun maskisuosituksen yhtenä toimenpiteenä epidemian hillitsemiseksi.

Kiihtymisvaiheeksi katsotaan tilanne, jossa koronaviruksen alueellinen ilmaantuvuus on noin 10–25 tapausta 100 000 asukasta kohti kahden viikon sisällä. Kiihtymisvaiheessa ilmenee paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja, jotka ovat vielä pääsääntöisesti jäljitettävissä. 

Jos epidemiatilanne huononee entisestään ja siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä ja suosituksia tullaan laajentamaan edelleen.

Maskin käyttö ei korvaa turvavälejä

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Oireeton tartunnan saanut levittää virusta pisaroina yskimisen ja aivastamisen ohella myös puhuessaan.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskisuosituksen teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni käyttää maskia asianmukaisesti ja pisaroiden leviäminen ahtaissa tiloissa minimoidaan. 

Maskisuosituksesta huolimatta edelleen on ensisijaisen tärkeää noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Maskin käyttö on vain osa kokonaisuutta, jolla pyritään hillitsemään epidemian toista aaltoa.

THL:n suositus ei koske työyhteisöjä, eli kauppojen ja esimerkiksi apteekkien henkilökuntaa ei maskien käyttöön nyt täydennetyllä suosituksella velvoiteta. Työyhteisöjen suojaimien käyttöä ohjeistaa toinen viranomainen, työterveyslaitos.

Voiko apteekissa asioida ilman maskia?

Toivottavaa olisi, että epidemian kiihtymisvaiheessa mahdollisimman moni noudattaisi THL:n suositusta ja käyttäisi maskia myös asioidessaan apteekissa.

- Ketään ei apteekin ovelta käännytetä puuttuvan maskin takia. Kaikille maskin käyttö ei terveydentilan vuoksi ole mahdollista, mutta mitä useampi noudattaa alueellisia suosituksia, sitä paremmin pystymme hillitsemään viruksen leviämistä ja suojelemaan riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita, linjaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler muistuttaa myös, että apteekkiasioinnin voi epidemian aikana hoitaa joustavasti etäasiointina verkkoapteekin tai puhelinpalvelun avulla.

Apteekki

APTEEKKIHAKU