Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  21.07.2020   |  RIITTA ALAKOSKI   |  INGIMAGE

Miehelläkö vaihdevuodet?

Miesten andropaussi eli ikääntymiseen liittyvä testosteronivaje on huomattavasti naisten menopaussia harvinaisempi. Sen oireita ei kuitenkaan kannata ohittaa.

Mikä andropaussi on?

Andropaussi on ikääntyvän miehen testo­steronivajeeseen liittyvä ilmiö. Sen merkittävimpiä aiheuttajia on kivesten testosteronituotannon vähentyminen. Ikääntymisen myötä testosteronierityksen vuorokausirytmi heikkenee tai häviää, ja testosteronipitoisuus alkaa laskea 40 ikävuoden jälkeen noin 0,5–1 prosentin vuosivauhtia.

Andropaussioireisiin voi kuulua muun muassa haluttomuutta, vetämättömyyttä, erektio-ongelmia, lihasmassan vähenemistä, hikoilua ja ärtyneisyyttä. Mahdollisia oireita on paljon ja ne ovat epämääräisiä. Jokin oire – tai useampikin – löytyy varmasti jokaiselta vanhenevalta mieheltä.

Oireisiin liittyy andropaussissa kuitenkin lähes poikkeuksetta joitain seksuaalipuolen toiminnallisia ongelmia, kuten haluttomuutta, erektio-ongelmia tai aamu­erektion puuttumista.

Miksi puhutaan andropaussista eikä miesten vaihdevuosista?

Miesten vaihdevuodet on huono sana kuvaamaan sitä hidasta hormonaalista muutosta, jonka jotkut miehet käyvät ikääntyessään läpi. Miehillä mikään hormonaalinen toiminto ei lopu kokonaan, kuten kuukautiset ja hedelmällisyys loppuvat naisten vaihdevuosissa.

Andropaussi on huomattavasti harvinaisempi kuin naisten menopaussi, mutta se voi samalla tavalla häiritä elämää merkittävästi.
Ilmiö tunnetaan myös nimellä ikääntyvän miehen oireinen testosteronivaje.

Tunnistavatko miehet andro­paussi­oireensa riittävän hyvin?

Oireiden tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä ne ilmestyvät hitaasti vuosien myötä ja niihin ikään kuin tottuu. Iso osa miehistä ei osaa hakeutua oireiden perusteella hoitoon. Hoidon tarjonta ja hoitoa tarvitsevat eivät kohtaakaan vielä riittävästi.

Kynnys hakeutua hoitoon voi olla joillekin liian korkea. Toisaalta andropaussi on pääosin ikääntymiseen liittyvä testosteronivaje, joten sitä esiintyy lähinnä yli 50-vuo­tiailla, joskus vasta yli 60-vuotiailla. Moni ottaa näin ollen muutokset osana normaalia ikääntymistä, vaikka haittavaikutukset olisivat merkittäviäkin.

Poikkeuksiakin on. Jotkut yli 75-vuo­tiaat voivat olla sitä mieltä, että eihän näin nyt vielä tässä iässä voi käydä ja hakeutuvat hoitoon.

Miksi epäilys andropaussista kannattaa tutkituttaa?

Andropaussi voi aiheuttaa terveydelle riskejä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi riski saada kuolemaan johtava sydän- tai aivo­infarkti yhdistyy liian matalaan testosteronitasoon. Matala testosteroni voi altistaa myös muille sydän- ja verisuonisairauksille ja osteoporoosille.

Lisäksi tilanteen korjaantumisella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen, elämänlaatuun ja mahdolliseen parisuhteeseen.

Mitkä muut tekijät voivat aiheuttaa andropaussin kaltaisia oireita?

Monet sairaudet, kuten diabetes ja kilpirauhasen toimintahäiriöt, voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin andropaussi, mutta toisaalta vaikuttaa myös testosteronitasoihin. Samoin voivat tehdä ylipaino, runsas alkoholinkäyttö, liian vähäinen liikkuminen, riittämätön uni ja voimakas stressi.

Testosteronin tai istukkahormonin dopingpohjainen käyttö voi myös sekoittaa omaa hormonitoimintaa ja aiheuttaa sekä testosteronin laskua että monia erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita käytön aikana ja sen jälkeen.

Mistä lääkäri tietää, onko kyse andropaussista vai jostain muusta?

Jos mies kuvailee lääkärin vastaanotolla ­andropaussiin viittaavia oireita, selvitetään mahdollinen testosteronivaje verikokeilla. Samalla otetaan myös muita verikokeita, joilla varmistetaan, ettei syy ole muissa sairauksissa.

Jos testosteronitaso on hyvin matala eli toistetusti alle 8, on tärkeää alkaa hoitaa tilannetta. Myös hieman korkeammilla, välille 8–12 asettuvilla arvoilla voidaan kokeilla testosteronihormonihoitoa.

Miten andropaussia hoidetaan?

Andropaussia hoidetaan pääosin testosteronikorvaushoidolla, joka annostellaan pistoksina tai geelinä iholle. Uusia virallisia hoitomuotoja andropaussiin ei ole viime vuosina syntynyt, mutta asiaan vihkiytyneillä lääkäreillä on paljon kokemusta hyvistä vaihtoehdoista.

Hormonihoidot muistuttavat patterin lämpötilan säätämistä termostaatista sopivammaksi. Se on todellista hienosäätöä. Kun annos on kohdallaan, myös miehen vointi kohenee. Jos se ei ole kohdallaan, lääkityksestä voi tulla sivuvaikutuksia, jotka muistuttavat testosteronin puutteen oireita.

Myös miehen keho tuottaa naishormoni estrogeenia, ja miehen hyvinvointi riippuukin todella paljon myös erittyvän estrogeenin määrästä. Harva mies tietää, että estrogeenin väheneminen vaikuttaa suoraan erektioon.

Oireita voi pyrkiä helpottamaan myös elämäntapamuutoksilla, kuten painon pudotuksella ja liikunnan lisäämisellä. Myös alkoholin käytön vähentämisellä ja tupakoinnin lopettamisella voi vaikuttaa oireisiin.

Asiantuntijana lisääntymislääketieteen dosentti, andrologi Antti Perheentupa, Turun yliopistollisen sairaalan naistenklinikka.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2020

Apteekki

APTEEKKIHAKU