‹ Takaisin

Terveys  |  18.05.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Muutoksia karanteenikäytäntöihin

Koronan karanteenikäytännöt muuttuvat niiden kohdalla, jotka ovat saaneet koronarokotuksen tai sairastaneet taudin.

Koronan karanteenikäytännöt muuttuvat niillä, jotka ovat saaneet koronarokotuksen tai sairastaneet taudin.

Jos olet altistunut koronalle, sinua ei määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa, ellei tartuntatautilääkäri päätä arviossaan toisin:

  • Olet saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko
  • Olet saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun sinulla on todettu koronatartunta ja rokotuksestasi on kulunut vähintään viikko
  • Sinulla on lääkärintodistus siitä, että sinulla on alle kuusi kuukautta aiemmin todettu koronatartunta

Huomioitavaa kuitenkin on, että tartuntatautilääkäri tekee koronavirukselle altistumisesta riskinarvion, jossa hän ottaa huomioon tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne sekä ikä ja mahdollinen perussairaus.

Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Karanteenikäytännön muutos ei vaikuta matkustamiseen liittyvään omaehtoiseen karanteeniin, johon liittyvä ohjeistus pysyy ennallaan. Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.

Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja vastaan. Rokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet huolehtivat edelleen turvaväleistä, käyttävät kasvomaskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Muokattu 21.5.: lisätty maininta matkustamiseen liittyvästä omaehtoisesta karanteenista.

Apteekki

APTEEKKIHAKU