Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  24.02.2017

Näytteenotto, tähystys tai leikkaus edessä? Näin valmistaudut

Laboratoriokokeisiin, tähystyksiin ja leikkauksiin on hyvä valmistautua jo kotona. Tarkista tästä, miten.

Laboratoriokokeet

Verikokeisiin valmistaudutaan tavallisimmin paastolla ja virtsakokeisiin pitämällä vessataukoa. Ohjeet saa lähetettä kirjoittavalta lääkäriltä, mutta jos ne unohtuvat matkan varrella, neuvoa voi kysellä laboratoriostakin.

Jo vuorokautta ennen verinäytteenottoa kannattaisi välttää tupakointia, kahvin juontia, alkoholin käyttöä ja rasitusta, koska elimistön stressaaminen voi heilautella näytteiden tuloksia. Myös lääkkeet sekä luontaisvalmisteet voivat vääristää tuloksia. Niistä olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Etukäteen paastoaminen on vaatimus verikokeissa, joissa määritetään verensokerin tai rasvojen, kuten kolesterolin pitoisuutta. Ravinto nostaa sokeri- ja rasva-arvoja. Paastolla elimistö ikään kuin kalibroidaan kokeita varten. Tuloksia voidaan näin tulkita kaikille yhteisillä viitearvoilla. Paastossa ollaan syömättä 10–12 tunnin ajan. Vettä saa juoda pari lasillista. Hormonimääritysten verikokeet on hyvä ottaa aamupäivän aikana, kun hormonien pitoisuus on huipussaan. Tälläkin varmistetaan, että tuloksia voidaan vertailla väestö­tasolla määriteltyyn keskiarvoon.

Ennen virtsakoetta ohjeistetaan pidättelemään virtsaa tavallisesti vähintään 2–4 tuntia ja juomaan vain lasillinen vettä. Ohjeet vaihtelevat tutkittavan asian mukaan. Jos pidättäminen ei onnistunut, se pitää kertoa näytettä otettaessa, sillä jos virtsa ei ole ollut rakossa tarpeeksi pitkään tai se on paljosta juomisesta laimentunut, bakteereja ei ehkä näykään koetuloksissa. Helpotusta pidättelyyn tuo se, että näytteen voi ottaa kotona näyteastiaan. Näyte pitää toimittaa laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Näytepurkkeja laboratoriosta hakiessa kannattaa kysyä tarkemmat ohjeet.

Tähystys

Tähystystutkimuksia ovat esimerkiksi gastroskopia, jossa taipuisan kameran avulla tiirataan ruoansulatuskanavan yläosaa ja kolonoskopia, jossa tutkitaan paksusuolen pintaa.

Tähystyksen aikana limakalvolta otetaan koepalanäytteitä. Limakalvoa kartoitetaan ensin kuitenkin silmämääräisesti.

Selkeän kuvan saamiseksi limakalvon pitäisi olla mahdollisimman puhdas, ja se puhdistetaan paastoamalla.

Gastroskopiaan tullessa tulisi olla ilman ravintoa kuusi tuntia ja ilman nesteitä kaksi tuntia.

Kolonoskopian paasto aloitetaan jo useita päiviä ennen tutkimusta välttelemällä hedelmien, marjojen ja kokojyvävalmisteiden syömistä – siemenet ja kuidut poistuvat suolesta hitaasti.

Kaksi päivää ennen paksusuolen tähystystä vältellään maitotuotteita ja syödään täysin kuidusta vapaata ruokaa. Tutkimusta edeltävänä päivänä syödään ainoastaan liemiruokaa. Tutkimuspäivänä saa nauttia vain nesteitä.

Suoli tyhjennetään lopullisesti päivää ennen tutkimusta juotavan tyhjennysliuoksen avulla. Liuoksen saa apteekista tai sairaala postittaa sen tutkimusajan ilmoittamisen yhteydessä. Tupakointia, alkoholia ja vatsaa ärsyttäviä tulehduskipulääkkeitä, kuten aspiriinia ja ibuprofeenia on hyvä vältellä ennen tutkimusta, jotta ärsytystilaa ei tulkittaisi sairauden oireeksi. Jos tähystyksellä diagnosoidaan keliakiaa, gluteeniton ruokavalio vääristää tuloksia. Se pitäisi lopettaa kolme kuukautta ennen tutkimuksia.

Tarkempia ohjeita lääkityksistä, paastosta ja puhdistusliuoksen käytöstä saa sairaalasta, mutta neuvoa voi kysyä myös apteekista.

Leikkaus

Mitä suurempi leikkaus, sitä kovempi rasitus se on elimistölle. Leikkaukseen kannattaa siksi valmistautua vahvistamalla itseään, ja kiireettömiä leikkauksia ennen siihen on myös aikaa. Tarvittaessa esimerkiksi 5–10 prosentin painonpudotus terveyden ehdoin ja säännöllinen liikunta kohentavat vointia leikkausta varten.

Lääkäriltä saa vinkkejä painon pudottamiseen ja kuntoiluun sekä alkoholin käytön ja tupakoinnin lopettamiseen. Jo parin kuukauden tauko alkoholista ja tupakasta korjaa elimistöä, lisää vastustuskykyä tulehduksiin ja auttaa leikkauksen jälkeisessä toipumisessa.

Tupakoinnin lopettaminen vähentää myös hengitysongelmia sekä veritulppariskiä leikkauksen aikana ja sen jälkeen. Luutuminenkin on tupakoimattomilla nopeampaa.

Hampaisto on hyvä hoitaa kuntoon ennen isoa leikkausta, koska suun tulehdukset ja bakteerit lisäävät tulehdusriskiä muuallakin.

Ennen nukutusta tulee paastota, jotta vatsan sisältöä ei eksyisi hengityselimiin nukutusta aloitettaessa. Kiinteästä ruoasta on kieltäydyttävä kuusi tuntia ennen leikkausta. Nesteiden juomisen ohjeet saa myös leikkaavasta sairaalasta.

Säännöllistä lääkitystä voi usein jatkaa leikkaukseen saakka, mutta siitä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa. Luontaistuotteiden käyttö tulisi lopettaa viikkoa ennen leikkausta, jotta vältetään yhteisvaikutukset leikkauksen aikaisen lääkityksen kanssa.

Teksti Arja Krank, kuva iStockphoto
Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri, professori Pekka Honkanen, Oulun yliopisto

Julkaistu Terveydeksi! 1/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU