‹ Takaisin

Terveys  |  05.02.2024   |  TARU VANHALA

Pneumokokki voi aiheuttaa vakavan taudin - kenelle rokote?

Pneumokokki voi aiheuttaa keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen. Riskiryhmiin kuuluvat saavat rokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa.

Pneumokokki eli Streptococcus pneumoniae on bakteeri, joka aiheuttaa tavallisia ylähengitysteiden infektioita, kuten poskiontelo- ja välikorvatulehduksia. Joskus se voi aiheuttaa myös vakavan sairaalahoitoa vaativan taudin, kuten keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen tai verenmyrkytyksen.

Jotkin perussairaudet lisäävät riskiä sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Siksi riskiryhmiin kuuluvat saavat pneumokokkirokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa. Riskiryhmiin kuuluvat kaikki alle 75-vuotiaat vaikeaa munuaistautia sairastavat ja voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, 65–84-vuotiaat astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat sekä kaikki kantasolusiirteen saaneet henkilöt. Lisäksi maksuton rokote annetaan kaikille alle 5-vuotiaille neuvokäyntien yhteydessä. 

Pneumokokkirokote ehkäisee pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tauteja ja niihin liittyviä jälkitauteja. Esimerkiksi keuhkokuumeista kuitenkin vain osa on pneumokokin aiheuttamia, joten rokote ei ehkäise muiden taudinaiheuttajien aiheuttamia keuhkokuumeita.

Kansallisen rokotusohjelman rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Hyvinvointialueet vastaavat rokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

Lisätietoja pneumokokkirokotteen kohderyhmistä voi kysyä tarvittaessa omalta terveysasemalta tai hoitavalta lääkäriltä.

Pneumokokki leviää pisaratartuntana

Pneumokokkeja tunnetaan yli 90 erilaista tyyppiä, joista reilu parikymmentä aiheuttaa valtaosan taudeista. Monet terveet ihmiset kantavat pneumokokkeja nenänielussaan ja voivat tietämättään levittää bakteeria eteenpäin, vaikka eivät itse sairastu.

Pneumokokki leviää pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa. Se voi tarttua myös kosketuksen kautta.

Pneumokokki-infektioita hoidetaan antibiooteilla. Vakavat tautimuodot hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Pneumokokkibakteeriin tehoavat useat eri antibiootit, joskin osalla bakteereista herkkyys tietyille mikrobilääkkeille on heikentynyt.

Vakavia laboratoriovarmistettuja pneumokokkitauteja todetaan Suomessa noin 800 vuosittain. Muita tautimuotoja, kuten keuhkokuumetta ja pikkulasten korvatulehduksia, esiintyy monikertaisesti enemmän.

Apteekki

APTEEKKIHAKU