Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Terveys  |  01.03.2022   |  TARU VANHALA   |  RODEO

Puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät kasvussa

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna. Myös riskialueiden rokotussuosituksia päivitetään.

THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viime vuonna yhteensä 150 puutiaisaivotulehdustapausta, mikä on huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina.

- Koronapandemian aikana ihmiset ovat liikkuneet ja harrastaneet enemmän ulkona, viettäneet aikaa mökeillä ja matkailleet tavallista enemmän kotimaassa. Viime kesä oli myös ulkoilusään puolesta erinomainen, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Näiden tekijöiden lisäksi myös ilmastonmuutos ja ihmisten tietoisuus puutiaisten välittämistä taudeista voivat osaltaan selittää tapausmäärien kasvua viime vuosina.

Puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on vuosina 2017-2021 ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Paraisilla, Ahvenanmaan maakunnassa, Kustavissa ja Simossa.

Uusia alueita mukaan rokotusohjelmaan

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna Kirkkonummella ja Lohjalla. Kirkkonummella ohjelmaan liitetään Masalan postinumeroalue ja Lohjalla Ojamo, Lylyinen, Hormajärvi, Vohloinen, Virkkala sekä Kirkniemi. Taudin ilmaantuvuus on noussut näillä alueilla merkittävästi viiden seurantavuoden aikana. Lohjalla osia edellä mainituista alueista on kuulunut rokotusohjelmaan jo aiemmin, mutta nyt ne liitetään ohjelmaan kokonaisuudessaan.

Uusien alueiden lisäksi TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjanjärven saaristoalueella sekä Kirkkonummen Luoman alueella.

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokote on tarpeen etenkin henkilöille, jotka oleilevat ja liikkuvat luonnossa kesäaikana vähintään neljä viikkoa.

Kansallisen rokotusohjelman mukaisia TBE-rokotuksia annetaan vain kunnissa, jotka kuuluvat rokotusten piiriin. Kunnat tiedottavat rokotusten järjestämisestä alueellaan.

Myös muiden riskialueiden rokotussuosituksiin päivityksiä

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Näiden riskialueiden rokotussuositukset perustuvat ilmaantuvuuteen ja tapauskohtaiseen harkintaan. Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen.

Tänä vuonna riskialueiden rokotussuosituksia on päivitetty Helsingissä, Sipoossa, Inkoossa, Kirkkonummella, Lohjalla ja Lappeenrannassa. Riskialueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse.

THL seuraa puutiaisaivotulehduksen esiintymistä tapausmäärien ja ilmaantuvuuslukujen avulla kunnittain, mutta riskinarvioinnin tueksi lasketaan myös tarkempia postinumeroaluekohtaisia ilmaantuvuuslukuja.

Kuntakohtaisia tapausmääriä ja TBE-rokotussuosituksia voi tarkastella THL:n verkkosivuilta löytyvästä karttasovelluksesta

Apteekki

APTEEKKIHAKU