‹ Takaisin

Terveys  |  18.01.2023   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

Suomessa on pula siirrettävistä elimistä

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä kieltänyt, elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa ihmishenkien pelastamisen.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 371 elinsiirtoa, mikä on aiempia vuosia vähemmän. Elinsiirtoon sopivista elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa tarvitsevien määrä on noussut ja siirrettävää elintä voi joutua odottamaan joskus pitkään. Tällä hetkellä 550 suomalaista odottaa pääsyä elinsiirtoon. Kaikille uusi elin ei löydy ajoissa: joka vuosi 5–10 prosenttia elinsiirtoa odottavista menehtyy.

Suomalaiset tuntevat hyvin jo vuonna 2010 voimaan tulleen lain, jonka mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tästä johtuen moni ajattelee, että elinluovutustahdon ilmaisu olisi tarpeetonta. Laki kuitenkin vaatii, että mahdollisen luovuttajan tahto on pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa.

Perinteinen, paperinen elinluovutuskortti on edelleen hyvä tapa kertoa oma elinluovutustahtonsa. Se on myös konkreettinen muistutus siitä, että elinluovutuksesta kannattaa keskustella läheistensä kanssa. Elinluovutustahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Munuaisen voi luovuttaa elävänä

Munuaisensiirtoja tehtiin viime vuonna 250 kappaletta. Suurin osa elimistä saatiin kuolleilta luovuttajilta, mutta Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että munuaisen voi saada myös elävältä luovuttajalta. Viime vuonna 42 suomalaista luovutti toisen munuaisensa sukulaiselleen, ystävälleen tai tuntemattomalle ihmisille.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille. Munuaisensiirtoon elävältä luovuttajalta liittyy useita etuja aivokuolleelta luovuttajalta tehtyyn siirtoon verrattuna.

Toiseksi eniten viime vuonna tehtiin maksansiirtoja, 62. Sydänsiirtoja tehtiin 19, keuhkonsiirtoja 20 ja haimansiirtoja 20.

Tiesitkö, että...

  • Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.
  • Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
  • Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta elinluovutuskortti.fi.
  • Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutuskortti-sovelluksen.
  • Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Apteekki

APTEEKKIHAKU